Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint egy dolog az infláció, és más dolog annak a leszorításáról beszélni kormányzati szinten. Én nem ismerek olyan kormányt, amely ne beszélt volna az infláció elleni harcról, ugyanakkor ténylegesen olyan inflációgerjesztõ politikát folytatott mindezidáig a Horn-kormány, ahol a tények szemben állnak a pénzügyminiszter úr most kifejtett jövõbeni szándékával.

Elég, ha arra utalok, hogy az 1994. év végi 18,8 százalékos inflációról 1995 végére 28,8 százalékra nõtt az infláció, amely a költségvetésnek durván 180 milliárd forint többletkiadást okozott. És ha megvizsgáljuk a havonkénti forintleértékeléseket, akkor azt kell mondjam, hogy ezek inflációgerjesztõ hatása éppúgy kézenfekvõ, mint az a tény, hogy '94-rõl'95-re az infláció mértéke mennyire ugrott meg. Ha pedig a jelenlegi bérstop szándékát nézzük kormányzati oldalról, amelyet állami szinten kívánnak végrehajtani, felmerül a kérdés, hogy vajon a magánszféránál bekövetkezett béremelkedések, illetõleg a kormányzati szinten folytatott elképesztõ pazarlás milyen kapcsolatban áll az inflációval.

Úgy gondolom tehát, hogy most már végre konkrét adatokat kellene látni a kormányzati oldalról, amelyeket az ellenzék megvizsgálhat, mert mindaddig, amíg ez nem következik be, az ellenzék nem gondolhat másra, mint az infláció szándékos felpörgetésére.

Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP-frakció soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage