Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mi is az inflációt tartjuk a gazdaság egyik legnagyobb problémájának. Ezért is üdvözöljük örömmel, ha akár a kormány, akár az ellenzék részérõl komoly, tárgyszerû felvetések vannak; s most talán a küszöbön áll az, hogy a kormány is meghatározza inflációellenes politikáját.

Pénzügyminiszter úr azt a megjegyzést tette, hogy Varga Mihály képviselõ úr hozzászólásában tulajdonképpen kormánygondolatokat ismert fel. Ezzel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy az ellenzék - így mi is - egyre többször arra figyel fel, hogy az a jogos kritika, amit gyakorolunk, valamiképpen megjelenik a kormány politikájában is. Ez tulajdonképpen nem is baj, hiszen ez a demokrácia lényege. Például: egyensúly vagy növekedés - ez az örök dilemma gazdasági problémáink között. Az ellenzék - így mi is - mindig hangsúlyozta, hogy rendben van, az egyensúlyt javítani kell, de a növekedés elõmozdítása majdnem olyan fontos, sõt bizonyos tekintetben fontosabb is. Örömmel állapítjuk meg, hogy ezek a dolgok valamiképpen utat törtek maguknak. Azt is örömmel állapítjuk meg, hogy az adórendszerben azok a nagyon komoly kritikák, amiket mi õsszel itt elmondtunk, már annyira utat törtek maguknak, hogy pénzügyminiszter úr gondolataiban megjelentek, és ha nem is ebben az évben, de talán a jövõ évben megvalósulhatnak. Ezt önmagában véve úgy lehetne értékelni, hogy a konszenzus felé való törekvés.

Van azonban egy nagyon fontos dolog, amire a pénzügyminiszter úr nem utalt: ezt Varga Mihály úgy fejezte ki, hogy az infláció egyik legnagyobb gerjesztõje a lakossági bizalom hiánya. Arra hívom fel a figyelmet, hogy ezt kell valahogy visszanyerni, mert ma ez se a makrogazdaság, se a lakosság részérõl nincs meg.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage