Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt a "Politikai váltógazdálkodás avagy elvtelen paktumpolitika" címet adta a felszólalásomnak... (Derültség.).., hiszen a kérdés rendkívül lényeges, bár elméletinek tûnik. Elég, ha arra utalok, hogy a többpárti parlamenti demokrácia elképzelhetetlen a politikai váltógazdálkodás tényleges megvalósítása nélkül, tehát egy olyan szisztéma kialakítása nélkül, ahol csak a felsõ szintben történik változás, de a szakgarnitúra marad akkor is, amikor a politikai hatalmak váltják egymást.

Sajnálatos módon a liberálkommunista kormányzat a politikai váltógazdálkodás szabályait nem hogy nem tartja be, hanem az eltelt közel két év alatt egyértelmûvé tette, hogy az állampárti sztereotípiák feléledtek, ismételten állampárti eszközökkel kívánnak munkálkodni, és ennek érdekében azt a nagytakarítást, amelyet valamikor a Demokrata Fórum hirdetett meg, az MSZP hajtotta végre: mondhatni, szinte semmilyen szinten nem hagyott meg egyetlenegy ellenzéki erõt sem semmilyen pozícióban. Ez különösképpen fájdalmas a Független Kisgazdapárt esetében, ahol a legkövetkezetesebben hajtották végre ezt a politikai tisztogatást. Tették ezt annak ellenére, hogy mindenki elõtt világos, hogy a Független Kisgazdapárt mint a vidék pártja semmilyen körülmények között sem nélkülözhetõ huzamos idõn keresztül a politikai palettáról, hiszen a Független Kisgazdapárt és a vidék egybefonódott, a vidék pedig az ország négyötödét teszi ki; négyötöd nélkül pedig ezt az országot huzamosabb ideig nem lehet kormányozni.

Legyen szabad rámutatnom arra, hogy a közvélemény-kutatási adatok legalább fél éve egyértelmûen a Független Kisgazdapárt fölényére utalnak.

(10.20)

Legutóbb most szombaton a Népszabadság, illetve a mai napon pedig a Népszava közvéleménykutatási adatai mutatták ki, ha ma lenne a választás, akkor a Független Kisgazdapárt nyerné meg a választásokat.

Ezért egyáltalán nem lehet közömbös annak a kérdésnek az elemzése, hogy vajon a jelenlegi hatalom miért nem tartja be a politikai váltógazdálkodás szabályait és miért építi ki helyette a paktumpolitika következményét, az állampárti diktatúrát többpárti köntös alatt. Itt legyen szabad arra utalnom, hogy ennek számos bizonyítéka van. Elég ha arra utalok, hogy a köztársasági elnök nép általi választásának elvetése éppúgy bizonyítéka ennek, mint a népszuverenitást megjelenítõ népszavazás szûkítésénak kérdése. De ide sorolom a kétkamarás parlament gondolatának elvetését éppúgy, mint korábban az MSZP által meghirdetett olcsóbb és hatékonyabb választási rendszer, a kétfordulós választási rendszer helyett bevezetni kívánt egyfordulós választási rendszer nyombani elvetését, amint kiderült, hogy ez adott esetben a nép szavának és gondolatainak közvetlenebb megjelenését tenné lehetõvé. De legyen szabad arra utalnom, hogy ugyanezt a célt szolgálja a választás aránytalanságának kiküszöbölése éppen azért, hogy a népakarat a Független Kisgazdapárt esetében csak eltérõ módon jelenhessen meg, mint megjelent az MSZP esetében. De legyen szabad arra utalnom, hogy a Nemzeti Bank elnökének új jogosítványa éppúgy ebbe a körbe tartozik, mint a népfelség elvének durva negligálása és a napirend elõtti felszólalások szûkítésére való törekvés, valamint a parlamenti közvetítések szûkítésének tervbe vett igénye.

Remélem, hogy a Független Kisgazdapárt... (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)... Befejezem, elnök úr! ...téved a megítélésében, és ezekre az intézkedésekre nem kerül sor... (Az elnök poharának megkocogtatásával ismételten jelzi az idõ leteltét.)... de ha igen, ez a demokrácia végórája lenne. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage