Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Meddig lehet még megtéveszteni a magyar társadalmat? Ez a kérdés merült fel sokakban, amikor a múlt héten, közel két évvel azután, hogy a szocialista-szabaddemokrata koalíció hatalmon van, Horn Gyula miniszterelnök azzal vádolta meg az elõzõ kormányt, hogy 600 milliárd forintos olyan kötelezettséget hagyott rá úgymond titkos, háromezres kormányhatározatban, amirõl a jelenlegi szocialista- szabaddemokrata kormánynak nem volt és nem is lehetett tudomása.

Ennek a mondatnak mindkét állítása valótlan. Az elõzõ kormány ennek harmadrészére sem vállalt kötelezettséget, amire pedig vállalt, arról a jelenlegi kormánynak tételes és pontos tájékoztatást adott. 1994. június 15-én hatpárti megbeszélésen, ahol a Szocialista Pártot Horn Gyula és Gál Zoltán képviselte, a kormány kötelezettségvállalásairól készített tételes kimutatás átadásra került. Errõl Horn Gyula személyes kérésére egy bõvített változat is készült. A miniszterelnök 600 milliárdos ötletét minden szakértõ elképesztõnek tartotta, arról nem is beszélve, hogy sokan megkérdezhetik: vajon miért közel két évvel késõbb kell ezzel elõállni, amikor eddig is Horn Gyula mindennapos politikai gyakorlatába tartozott, hogy kormánya tétlenségét és eredménytelenségét leplezve mindent az elõzõ kormány nyakába próbált varrni.

Nem ördögök és angyalok állnak itt egymással szemben, tisztelt képviselõtársaim! Követett el hibákat az elõzõ kormány is, errõl már többször beszéltünk. Ezért nem az a célom, hogy megvédjem õket. Azonban azt nem tûrheti tovább egyetlen komolyan gondolkodó politikus és közéleti személy sem, hogy a szocialista-szabaddemokrata kormány semmibe vegye az embereket. Mert aki bátran mond ilyen képtelenségeket a társadalomnak, aminek semmi köze a valósághoz, az semmibe veszi az embereket. Az azt gondolja, hogy mindent megtehet, mert senki nem fogja felelõsségre vonni szavaiért, tetteiért. A mindennapok gyakorlata ezt mutatja és bizonyítja. Horn Gyula hiába ígér évek óta szinte hetetne valamit a társadalomnak, amibõl aztán semmi nem valósul meg, az ellenzéken kívül senki nem olvassa fejére. Sõt, odáig mennek, hogy megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy tulajdonképpen jó nekik, hogy áldásos tevékenységük eredményeként 12 százalékkal csökkentek a reálbérek.

A mindennapi gyakorlat azt mutatja, hiába derült fény bármilyen durva visszaélésre, mint például a 81 millió forintos gázüzlet, amelynek lehetõségéhez kormányhivatalnok korábbi cége kormányzati segítséggel jutott hozzá, mindenre van magyarázat, csak felelõs nincs. Hiába mondja a kormány naponta, hogy õ a kétkezi emberek kormánya, mert közben intézkedéseivel az MSZMP-tõl kapott hatalmukat tulajdonra váltó új burzsoázia érdekeit szolgálja. Ha az ellenzék felhívja ezekre a figyelmet, õ maga kerül a hirtelen támadások kereszttüzébe. Ha ez így folytatódik tovább, a kormány munkájába nem lesz belátása senkinek, csak kontrollált információk kerülnek napvilágra, a kormányülések hangszalagjait megsemmisítik, a döntések zárt ajtók mögött, informális módon születnek. Az emberek pedig azt kapják, amit a sajtótájékoztatón a kormány jónak lát elmondani nekik. Horn Gyula 600 milliárdos ötlete ennek a módszernek egyik ismételt példája.

Tisztelt Képviselõtársaim! Kétségtelen tény, hogy az elõzõ kormány nem a költségvetési deficit mindenáron való lefaragását tekintette legfõbb céljának, hanem az ország és polgárai gyarapodását. Hibái közé sorolja a jelenlegi kormány, hogy nem próbált iskola- és kórházbezárásokkal lefaragni a költségvetési deficitbõl, hanem infrastrukturális beruházásokkal próbálta lakhatóbbá, európaibbá tenni az országot. Mert míg a szocialista- szabaddemokrata kormány a reálbérek 12 százalékos csökkentése árán próbálja szûkíteni a keresletet és ennek érdekében nem riad vissza az infláció közel 30 százalékra történõ gerjesztésétõl sem, addig az elõzõ kormány 7 százalékos reálbér-növekedést ért el az adók csökkentésével úgy, hogy közben folyamatosan csökkent az infláció.

(10.30)

Ma ez is az elõzõ kormány hibái közé tartozik az önök szemében. Javasoljuk és kérjük, hogy a jelenlegi koalíció is kövessen el ilyen hibákat, mert ezt megbocsátja neki a társadalom, és mi is támogatjuk benne. Javasoljuk, hogy a 600 milliárdos blöffje helyett Horn Gyula is ezt tegye... (Gellért Kis Gábor: Mibõl finanszírozza?).., mert akkor nem a magyar társadalom megtévesztését és becsapását végzi... (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.)... - befejezem, elnök úr -, hanem a magyar társadalom fájdalmainak, valós fájdalmainak enyhítését szolgálja. (Taps az MDF soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage