Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr; annál is inkább, mert most reagálhatunk a 600 milliárdos ügyre, ellentétben a múlt héttel, amikor ellenzéki képviselõk Horn Gyula után már nem reagálhattak.

Tisztelt Képviselõtársaim! A Fidesz parlamenti frakciója egy napirend elõtti kétperces viszontválaszban megjelenõ ilyen fölvetést egyszerûen politikai sarlatánkodásnak tart. Nem értünk azzal egyet, hogy a miniszterelnök úr egy ilyen kérdést egy félmondatban, egy kétperces viszontválasz erejéig említ meg a tisztelt Ház elõtt. Éppen ezért az ügy kezelésére a következõ javaslatunk van.

Elõször is: a kormány készítsen a kormány az Országgyûlés számára egy pontos kimutatást, hogy milyen garanciavállalások történtek az elmúlt évtizedekben, az elõzõ kormány alatt és az elmúlt két év során.

Javasoljuk továbbá azt, hogy a kormány minden évben számoljon be az Országgyûlésnek arról, hogy az adott évben milyen kezességvállalások, garanciavállalások történtek. Az Országgyûlés elemi joga az, hogy a kormánytól ilyen beszámolót kapjon.

Javasoljuk ugyancsak azt is, hogy a választások elõtt három hónappal a kormány számoljon be arról, hogy a következõ kabinetre milyen garanciavállalásokat fog hagyni. Ez elemi érdeke szerintünk a választások tisztaságának, és elemi érdeke annak a kormánynak is, amely ilyen garanciavállalásokat a következõ kormányra fog hagyni. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.)

Végezetül, tisztelt Ház, javasoljuk, hogy azt a számháborút, amit a kormányfõ indított el, fejezzük be. Nem az a legfontosabb kérdés, hogy az a 600 milliárd 600 milliárd-e vagy sem - bár a legtöbb közgazdász azt mondja, hogy szó sincs ilyenfajta garanciavállalásról -, hanem az a kérdés, hogy mi fog történni ezután: a kormány autópálya-koncesszió-, Matáv-ügyben milyen garanciákat vállalt, és ezek mennyire történnek törvényesen. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage