Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt nyomban sajtótájékoztatón tiltakozott Horn Gyula miniszterelnök úrnak a Ház elõtti kétperces reagálására, a 600 milliárd forintos kötelezettségvállalással kapcsolatban.

Ugyanis egyszerûen itt, errõl a helyrõl ki kell mondani: valótlan a miniszterelnök úrnak az a tájékoztatása, hogy ezzel kapcsolatban bármiféle meglepetés érhette volna a Horn-kormányt. Hiszen a korábbi kabinet valamennyi iratának átadása - beleértve a 3000-es titkos kormányhatározatokat is - megtörtént a kormányváltás elõtt; annak egy szakaszában valamennyi párt részt vett, más szakaszában, amelyet a Horn-kormány szükségesnek tartott, csak a Horn-kormány és a korábbi kormányzat vett részt. Egyértelmû azonban, hogy a 3000-es határozatok csak a nép számára voltak titkosak, Horn Gyula számára semmiképpen sem. Ha tehát õ akarta volna, nyomban megismerhette volna ezeket.

A Független Kisgazdapárt, éppen azért, hogy az ilyen miniszterelnöki visszaéléseket megakadályozza, országgyûlési határozati javaslatot terjesztett napokkal ezelõtt már a Ház elé. Ennek a lényege rendkívül közel áll ahhoz, amit a Fidesz is említett; mi is úgy gondoljuk, szükség van arra, hogy a '90- '94-es idõszakra terjedõ kötelezettségvállalások a kormányzati oldalról éppúgy kimutatásra kerüljenek, mint a Horn-kormány idõszaka alatt vállalt kötelezettségvállalások, vagy a '90-es kormány elõtti kötelezettségvállalásokhoz hasonlóképpen azok a kötelezettségvállalások is kimutatásra kerüljenek. (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.)

Miután az országgyûlési határozati javaslat indokolásakor errõl részletesen szólhatok, most tudomásul veszem elnök úr figyelmeztetését, és befejezem a felszólalást. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage