Burány Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Nem kívánok én se itt egy napirend elõtti hozzászólás- sorozatban számháborúba bonyolódni, ezért mindössze két rövid megjegyzésem lenne Demeter Ervin frakcióvezetõ úr napirend elõtti felszólalásához.

Az egyik: az ellenzék nyitott kapukat dönget akkor, amikor az állami kötelezettségvállalásokról parlamenti kontrollt sürget. Annyira nyitott kapukat döntöget ez ügyben a tisztelt ellenzék, hogy a Horn-kormány által benyújtott államháztartási törvényjavaslat, amelyet az Országgyûlés jóváhagyott, tartalmazza ezt a passzust. Ennek hatálybalépését követõen költségvetésen kívüli úgynevezett kötelezettségvállalásokat a kormány nem tehet meg a parlament háta mögött.

Ez a törvényjavaslat, illetve ennek parlamenti elfogadása az egyik garanciális elem arra vonatkozóan, hogy az elmúlt idõszakban elkövetett nagy értékû kötelezettségvállalások a jövõben csakis parlamenti jóváhagyással oldhatók meg.

Röviden a számokról: a sajtóban megjelent, hogy ennek a bizonyos 600 milliárdnak van egy 211 milliárdos és egy 390 milliárdos része. Nos, a 390 milliárdról már elég sokat beszéltünk a tisztelt Házban: ez az a bizonyos bankkonszolidáció, amely az elmúlt idõszakban bekövetkezett, és ennek kamatterheit, kötelezettségterheit a jövõben is viselni köteles a Magyar Köztársaság költségvetése. Úgy gondolom, hogy ezekre a sajtóhírekre hozzászólás elõtt érdemes lett volna odafigyelni. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage