Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Demeter képviselõ úr nagyon fontos kérdésre hívta fel a figyelmet - és én itt nem a költségvetésbe foglalt 3 százalékos határra gondolok, hanem arra, hogy van-e ennek a köztársaságnak felelõs miniszterelnöke.

Tisztelt Képviselõtársaim! Nem elõször fordul elõ, hogy az országban bárhol vagy akár a parlamentben, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke olyan dolgokat állít, ami után az apparátus rohanni kezd és kétségbeesetten igyekszik bebizonyítani, hogy mégiscsak volt abban valami igazság, amit a miniszterelnök úr mondott. (Közbeszólások az MSZP padsoraiban.)

Mert lehet persze arra hivatkozni, hogy pardon, nem is olyan kötelezettségvállalásokról volt szó, hanem a bankkonszolidációról. De tisztelt kormánypárti képviselõtársaim, ugye tudják, hogy az a bankkonszolidáció, ami történt, egyfelõl nem volt titkos, másfelõl az önök kormánya fejezte be ezt a bankkonszolidációt, Békesi vezetésével, '94 nyár végén. Tehát erre a bankkonszolidációra, úgy látszik, önök szerint is szükség volt ahhoz, hogy a magyar bankrendszer ne omoljon össze. Persze, lehet azt mondani, hogy ez sokba kerül, de mondjuk, azt is el kéne mondani, hogy ha ez nem történik meg, az mennyibe került volna az országnak!

Lehet még nagyon sok mindent mögé tenni ennek a 600 milliárdnak. Lehet azt mondani, hogy talán ebben benne vannak kárpótlási jegyek is. De kedves képviselõtársaim, milyen felelõssége van annak a miniszterelnöknek, aki gondolkodás nélkül ilyen dolgokkal eteti az országot? Úgy látszik, ahhoz szokott, hogy évtizedeken keresztül senki se szegezte vele szembe a valóságot. Szerencsére azért ma már Magyarországon demokrácia van. Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage