Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm megértését, elnök úr. Nem fogok vitatkozni Isépy Tamással, hiszen nincs vitánk. Ebben a Házban már elég sokszor próbáltuk a történelmet politikai felfogásunk szerint elhelyezni. Valóban úgy van, ahogy Isépy Tamás mondta, Teleki pályája tele van olyan tettekkel, intézkedésekkel, amelyek bármikor jellemezhetnek egy demokráciát. De számos olyanról is tudunk, amelyek nem válnak dicsõségére.

Ezért - miközben emlékeznünk kell rá, hiszen egy tragikus figurája a magyar történelemnek - éppen a személyisége megbecsülése okán nem lehet elhallgatni (Zaj az ellenzék padsoraiban.) azt az ellentmondást, amely az õ személyiségében megtestesül, és éppen ez az ellentmondás a feloldhatatlanságával volt az, amely õt végül is az öngyilkosságba kergette.

Itt egyetlenegy szó szerinti idézetet szeretnék tõle hozni. Amikor müncheni tárgyalásairól hazajött, a Keleti pályaudvaron nyilatkozott. Bárki megnézheti a Filmhíradóban. Leszállt a vonatról és azt mondta, hogy a kormányzat megtette a magáét. A népnek már nincs más feladata mint dolgozni és engedelmeskedni.

(10.50)

Ez nem demokratára vall, és München után hiába voltak azok az intézkedések, amelyeket... (Az elnök kikapcsolja a felszólaló mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage