Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Tisztelt Országgyûlés! Elnök úr, köszönöm a szót.

Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy köszönetet mondjak a parlamenti vizsgálóbizottságnak a reális és tényszerû jelentésükért. Mint önök elõtt most ismertté vált, a Budapest Bank Rt. tõkehelyzetének rendezésekor, a 12 milliárd forintos tõkejuttatás során törvénysértés egyik résztvevõ fél részérõl sem volt megállapítható, közvetlen költségvetési kiadást a rendezés nem igényelt.

Továbbá, mint a jelentésbõl önök azt megismerhették, a tõkejuttatáshoz sem a Budapest Bank Rt. vezetõségének, sem másoknak személyes anyagi érdekeltsége nem fûzõdött.

(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária, az Országgyûlés alelnöke foglalja el.)

A rendezés elõsegítette a privatizációt, amely a bevételek mellett a Budapest Bank Rt. hatékony mûködését, a bank ügyfeleinek jobb kiszolgálását célozza.

Köszönetet kell mondanom, ugyanis a vizsgálat két, számomra jelentõs körülményre hívja fel a figyelmet. Egyrészt arra, hogy a Pénzügyminisztérium intézkedéseinek dokumentációs rendszerében nyilvántartási hiányosságok voltak kimutathatók. E megállapításokból a szükséges konzekvenciákat levontam, és a hiányosságok megszüntetésére intézkedéseket hoztam. A hiányosságok kiküszöbölése az egész államigazgatás érdeke, éppen ezért a kormányzati eljárások rendjét is szigorítani fogjuk. Másrészt a feltárt számviteli elszámolási problémák jövõbeni megszüntetése érdekében felül fogom vizsgáltatni a jelenlegi számviteli törvény, illetve egyéb számviteli szabályozások rendjét és összhangját annak érdekében, hogy a jövõben ilyen anomáliák ne fordulhassanak elõ.

Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy tájékoztatásomat szíveskedjék elfogadni, és a parlamenti vizsgálóbizottság által megfogalmazott határozati javaslatot szíveskedjék jóváhagyni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(11.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage