Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tényleg röviden, csak a kormánypárti képviselõtársaim reakciójára válaszul. Gondolom, Toller László amikor a rögeszméket emlegette, a bizottságban nem dolgozó képviselõket, akkor nem frakciótársára, Békesi Lászlóra utalt, hiszen õ sem vett részt ennek a bizottságnak a munkájában... De engedje meg nekünk, hogy a jelentésbõl tájékozódva, frakciótársaink véleményét megismerve elmondhassuk a véleményünket - talán ezt ön is megteheti.

A jelentésbõl kiderül, hogy a '95 februári tõketartalék-átadás végleges vagyonátadás volt, ami 12 milliárd forinttal csökkentette az ÁV Rt. saját vagyonát. Ennek a tõketartalék-átadásnak a technikáját a jelentés világosan a parlament elé tárja.

Végeredményben mennyit is költött vagy fordított közvetlenül az állam a Budapest Bank Rt. privatizációjának az elõkészítésére? Összesen 14,8 milliárd forintot, melybõl 12 milliárd állami támogatás, privatizációs bevételrõl történõ lemondás formájában, 2,8 milliárd forint pedig a ki nem fizetett Deák Ferenc utcai székház, a megszûnt Állami Fejlesztési Intézet egykori székházát megtestesítõ részvények. Az új állami tulajdon jelenleg 4,6 milliárd forintra tehetõ, amelyet tehát több mint 300 százalékos haszonnal kellene forgatni ahhoz, hogy teljes egészében megtérüljön az eddigi ráfordítás. Köszönöm a figyelmét Bauer Tamásnak. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage