Ungár Klára Tartalom Elõzõ Következõ

UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Borzasztó nehéz két percben harminc perc hozzá nem értésre és butaságra reagálni.

Szeretném felhívni Torgyán József figyelmét arra, hogy 1990-ben többen figyelmeztettük, hogy Angliában nincs írott alkotmány; nos ugyanígy Magyarországon nincs számviteli és ügyviteli törvény, így nagyon nehéz ezt megsérteni. Az ügyvitel nem az a dolog, amivel az ország Háza foglalkozni szokott.

Borzasztó szomorú lehet Torgyán József számára, hogy ahol botrányt keresett, ott nincs botrány. Én belátom, ha valakinek az elvárásai nem teljesülnek, akkor utána fél órán keresztül abból a jelentésbõl torzítva idéz, amely jelentés szerinte nem teszi meg a vizsgálat célját, tehát valójában semmit sem tárt föl. Akkor viszont nem nagyon értem, hogy hogyan lehetett a nem létezõ, nem feltárt tényekrõl harminc percen keresztül beszélni. (Közbeszólás a bal oldalról: Vannak emberek, akiknek ilyen képességeik vannak!) Vannak ilyen képességek, igen.

Még egyszer szeretném elmondani akkor ennek a jelentésnek a fõbb állításait. 12 milliárd konszolidációs kötvény került a Budapest Bankhoz, amely visszakerült a Magyar Államkincstárba. Majd 1996-ban - amikor a Budapest Bank tényleges privatizációja már megtörtént - egy tõkeleszállítással, illetve tõkefelemeléssel ez a 12 milliárd forint, a privatizációból befolyt bevétel a bank könyveibe, sõt a bankba jutott. Belátom, hogy elég bonyolult és nehezen követhetõ tranzakciósorozat az, hogy az állam valamilyen kötvényt kibocsát, az visszajut, aztán ténylegesen történik egy privatizáció, amit úgy hívnak, hogy tõkefelemeléses privatizáció.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage