Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelt Miniszter Úr! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Igen tisztelt Elnök Asszony! Az MSZP-SZDSZ-es kormánykoalíció hatalomra kerülésekor a 100 százalékban állami kézben levõ Hírlapkiadó Rt. tartozása mintegy 500 millió forint volt. Az ÁPV Rt. jogelõdje, az ÁV Rt. mint az állami tulajdon kezelõje a Hírlapkiadó Részvénytársaság részleges privatizációja és végelszámolása mellett döntött. A Hírlapkiadó - tehát nem az ÁPV Rt. - eladta az Expressz hirdetési újságot 2 milliárd forintért, mely összegbõl rendeznie kellett volna tartozásait és a fennmaradó jelentõs összeget - a végelszámolás után - az állam javára kellett volna befizetnie. Nem ez történt.

A végelszámolási eljárás húzásával-halasztásával telt az idõ és a Hírlapkiadó Rt. további 500 millió forint adósságot halmozott fel, azaz összességében 1 milliárd forint adóssága keletkezett.

Az április 3-ai Népszabadságban megjelent hír szerint felszámolják az állami sajtóbirodalmat, tehát a Hírlapkiadó a felszámolás küszöbén áll. Mindez azt jelenti, hogy eltûnt 1 milliárd forint, beállt a csõdhelyzet, a hitelezõk imádkozhatnak. Ezek után kérdezem miniszter urat:

Ki a felelõs azért, hogy a Hírlapkiadó Rt. végelszámolásából hirtelen felszámolás lett?

Hová tûnt az 1 milliárd forint a bevételbõl?

Végül engedje megkérdeznem, igaz-e, hogy az ÁPV Rt. az Expressz újság eladási bevételébõl 800 millió forintot elvont a hitelezõk kielégítési körébõl.

Várom miniszter úr válaszát. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage