Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Azt hiszem, húsvét nagyon jó hatást gyakorolt a Ház hangulatára, hiszen az elõbb megtörtént az, ami régen fordult elõ, hogy Torgyán József képviselõ úr elfogadott egy elõzetes választ, most pedig Surján László képviselõ úr is már elõre elfogadta a választ. Ezt nagyon köszönöm neki, de majd utána nyilatkozzék.

A dolog lényege az, amirõl szó van, hogy itt valóban kialakult egy széles körû konszenzus a kormány és az ellenzéki pártok között is a magyar-szlovák alapszerzõdés kezelését illetõen. A múlt hét szerdáján a külügyi bizottság ülésén nagyon konstruktív légkörben, az ellenzéki képviselõkkel együtt, megvitattuk ezt a kérdést, és megállapítottuk, hogy teljes körû az egyetértés. Tehát elfogadták a magyar kormánynak azt a válaszjegyzékben kifejezett óhaját, hogy csakis a nemzetközi jogi normáknak és szokásoknak megfelelõ okmánycserét tartunk elfogadhatónak és elképzelhetõnek.

Ugyanakkor abban a tekintetben ellent kell mondjak képviselõ úrnak, hogy szükséges-e most ebben a pillanatban az, hogy a nemzetközi közvéleményt mozgósítsuk ebben a kérdésben, vagy pedig más kormányok segítségét kérjük. Úgy ítéljük meg - és minden eddigi ismeretünk arra utal -, hogy Szlovákia tartani kívánja magát, legalábbis reméljük, hogy tartani kívánja magát a nemzetközi szokásokhoz és a nemzetközi jog elõírásaihoz. Semmilyen utalást nem kaptunk hivatalos szlovák forrásból arra vonatkozóan, hogy õk ezeket a szokásokat felrúgva valamiféle függelékkel vagy kiegészítéssel látnák el a majdan kicserélendõ okmányokat.

Tehát addig - azt hiszem - korai lenne, talán felesleges feszültséget is okozna, elébe menni ennek a dolognak, tehát elõzetesen figyelmeztetni más országok kormányait vagy akár a szlovák kormányt is. Mi megadtuk a jelzést, és mi azt gondoljuk, hogy Szlovákia saját józan érdekeit szem elõtt tartva úgy fog cselekedni, ahogyan ezt minden más európai civilizált ország tenni szokta. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(14.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage