Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnöknõ. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az az ügy, amiben azonnali kérdést kívánok önhöz intézni, ön elõtt nyilván ismert: a Metra Kft. ügyérõl van szó. A Metra Kft. 1994 novemberében kapott a Pénzügyminisztériumból megbízást 81,2 millió dollárnyi orosz államadósság behajtására. Ennek a kft.-nek akkor tulajdonosa volt Tamási István, aki az IKM, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium fõosztályvezetõje, ráadásul annak az orosz-magyar kormányközi bizottságnak az egyik vezetõje, amely épp az orosz államadósság leépítésével kapcsolatos feladatokat van hivatva ellátni.

A Metra Kft. az egyetlen olyan kft., amely államadósság fejében Magyarországra gázt tudott hozni. Azonban jellemzõ módon, tekintettel arra, hogy a Metrának erre tevékenységi engedélye nincsen, egy német cégen keresztül történt a gázszállítás. Megjegyzendõ, hogy a német céget szintén orosz állampolgárok jegyzik.

Tekintettel arra, hogy a Pénzügyminisztérium nyilatkozata szerint ebben az ügyben pályázatot nem írtak ki, a következõ kérdéseket kell önhöz intéznem:

Hogyan lehetséges az, hogy pont egy olyan cég kapja e bizonyos államadósság behajtásának a feladatát, amelynek egyik tulajdonosa ebben az idõszakban az IKM illetékes fõosztályvezetõje?

Ön a feketegazdaság elleni, illetõleg a feketegazdasággal kapcsolatos parlamenti vitanapon a következõt mondta: határozott választóvonalat kell húzni az államigazgatás és a versenyszféra között, illetõleg a kettõt összekavarni nem szabad.

Ezek után fel kell tennem a kérdést önhöz: mit kíván ebben az ügyben tenni, illetõleg tekinthetjük-e ezt az ügyet úgy, mint a kormány álláspontját azzal kapcsolatban, hogy hol a határ a magángazdaság és az államigazgatás között? Várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage