Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször is hangsúlyozni szeretném, hogy létezik egy biztonságpolitikai és honvédelmi alapelveket tartalmazó országgyûlési határozat; másodszor - amire ön is hivatkozott - egy kormányprogram; és harmadszor: 1995-ben is tájékoztatást kapott, majd állásfoglalást tett az Országgyûlés a biztonságpolitika, illetve a honvédelem helyzetérõl.

A másik: nem tudom elfogadni azt a véleményét, hogy átgondolatlanul, ötletszerûen folyik. Nem. Pontosan ezeknek az országgyûlési határozatoknak és a kormányprogramnak megfelelõen folyik a hadseregnek a korszerûsítése, átalakítása, koncepciók alapján, és ez nem egymásnak ellentmondó vagy átgondolatlan intézkedések sorozata. Kétségkívül tény, ahogy '89 után elkezdõdött a hadsereg korszerûsítése, létszámának leépítése, és ez komoly problémákkal járt együtt. De abban itt egyetértettünk a parlamentben, hogy a hadsereg is korszerûsítésre szorul, egy alapvetõ feltétellel: hogy biztosítsuk az ország elégséges védelmét, illetõleg ezen keresztül a biztonságát.

Hangsúlyozni szeretném, hogy nemcsak a létszámgazdálkodásban történik elõrelépés, hanem a haditechnikai eszközök korszerûsítésében is.

A honvédelmi tárca minden ilyen konkrét ügyet, kormányzati elképzelést, kormányzati szándékot bevisz a honvédelmi bizottság elé, megkonzultálva a képviselõkkel, és amikor a haditechnikai eszközökkel összefüggõ átfogó koncepció elkészül, természetesen ezt is behozzuk az Országgyûlés elé. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage