Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A tandíj tavalyi bevezetése nem aratott osztatlan sikert az országban - mint jól emlékszünk rá -, és félõ, hogy az idén is csak a gondjainkat szaporítja. Nem tudni pontosan, mi okból - szakmai hozzá nem értésbõl, oda nem figyelésbõl, netán szándékosan -, de a tandíjról szóló megjelent rendelet néhány helyen a már mûködõ tandíjakat törvényen kívül helyezte. Persze, az is lehet, hogy a végig nem gondolt, megszorító minisztériumi politika idézte azt elõ, hogy az egyes intézmények törvénytelenül nyúlkálnak hallgatóik zsebébe.

A 83/95-ös kormányrendelet világosan kimondja, hogy a rendelet hatálya kiterjed minden alapképzésben, szakirányú továbbképzésben és doktori vagy mesteri képzésben részt vevõ hallgatóra. Tehát a rendelet nem tesz különbséget a képzési formák - nappali, esti, levelezõ vagy távoktatás - között.

A jogszabályok szerint a hallgatók egy alaptandíjat, azaz havi 2 ezer forintot, illetve ennek négyszeresét meg nem haladó összeget, plusz 8 ezer forintot - összesen 10 ezer forintot - fizethetnek.

Másodszor: az alap- és kiegészítõ tandíj havonta egyenlõ részletben fizetendõ, egy összegû befizetésrõl csak a hallgató dönthet - mondja optimistán a rendelet.

Harmadszor: a tandíjra vonatkozó jogszabályokat az intézmény szabályzatában kell rögzíteni.

És végezetül: a mûvelõdési tárca e kérdésben törvényességi felügyeletet lát el.

A fentebb elmondottakkal ellentétben több felsõoktatási intézmény - elsõsorban az esti és levelezõ képzés keretében - a kiegészítõ tandíjnál nagyobb összeget szed. Csak példaként említem a Janus Pannonius Tudományegyetemet, az Állam- és Jogtudományi Kart, ahol a rendeletre hivatkozva szedik az alaptandíjat, és efölött további 45 ezer forintot kérnek hallgatónként, egy összegben, a beiratkozáskor, szemeszterenként.

Miniszter Úr! Kérdéseim a következõk:

1. Az említett rendelet már tavaly szeptemberben hatályba lépett, így jogos a kérdés, hogy miként fordulhatnak elõ ilyen törvénytelenségek ebben a kiélezett kérdésben.

2. Az intézményi szabályozatoknak ez év január végéig el kellett készülniük. Találtak-e a szabálynak meg nem felelõt, és ha igen, miként jártak el?

És végül: amennyiben egy intézményrõl kiderül, hogy jogtalan tandíjat szedett be, mi lesz annak a sorsa? Várom a válaszát. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage