Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! 1996 február végére tragikus helyzet alakult ki a Magyar Rádióban: közel 360 millió forintos köztartozása állt fönn ennek a közszolgálati intézménynek. Fogyasztási adóból, tb-járulékból és egyéb közterhekbõl sikerült ezt a hatalmas mennyiségû adósságot felhalmoznia a Magyar Rádiónak. A csõdhelyzet megmentésére a Pénzügyminisztérium engedélyezte, hogy a Magyar Rádió egész évi költségvetési juttatása kifizetésre kerüljön. A hasonlóan nehéz helyzetben lévõ Magyar Televízió és Duna Televízió esetében erre nem került sor.

A sajtóban megjelent információ szerint, amikor megkérdezték a Pénzügyminisztérium illetékes helyettes államtitkárát az egész évi folyósítás kiutalásának indokairól, azt a választ kapták, hogy pillanatnyilag ennek a közlése nem idõszerû.

Ezzel a valóban egyszerû üggyel kapcsolatban szeretnék négy olyan kérdést feltenni miniszter úrnak, amelynek semmi más célja nincs, csak az információkérés.

1. Miért van kedvezõbb helyzetben a Magyar Rádió a Magyar Televíziónál, illetõleg a Duna Televíziónál akkor, amikor adósságaik rendezésére az egyik intézménynek engedélyezik az egész évi költségvetés egyszeri kifizetését, a másik két cégnek pedig nem?

2. Mibõl fogják fedezni áprilisban, májusban, júniusban, ne adj' isten decemberben a folyó kiadásokat a Magyar Rádiónál, ha az elõre megkapta az egész évi költségvetési keretet?

3. Megalapozott volt-e a Magyar Rádió 1996. évi költségvetése? Ha nem volt megalapozott, van-e felelõs személy?

4. Miért nem idõszerû a közvélemény tájékoztatása a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára szerint egy olyan ügyben, amely az adófizetõk pénzét érinti, hisz a költségvetési juttatás folyósítása végeredményben az adófizetõk pénzébõl történt?

Ennek a négy kérdésnek a megválaszolására kérem tisztelettel a pénzügyminiszter urat.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage