Czoma Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm, elnök asszony, a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Legfõbb Ügyész Úr!

Éppen három éve annak, hogy a Pillér Elsõ Ingatlanbefektetési Alap elhúzta a mézesmadzagot a kisemmizett, meghurcolt, részleges kárpótlás néven kárpótlási jegyhez jutott emberek elõtt. A nagy reklámozással mintegy húszezer olyan tisztalelkû embert tudtak megtéveszteni, aki hitt abban, hogy ebben az országban rendszerváltás történt, és a kisemmizés, az üldöztetés után rendezõdik nehéz helyzete.

A jegyzés után egy évre már világossá vált, hogy nem olyan szép és jó ez a befektetés, mint ahogy ezt reklámozták. Tömegével jöttek a panaszosok, '56-os szövetség, Pofosz-tagok, sokat szenvedett emberek, hogy becsapták õket.

Interpelláltam is ebben az ügyben, bírósághoz is fordultak a panaszosok. A II. kerületi bíróság az alapot kezelõ Prudent Invest Rt. javára döntött, mert szerinte nem tanúsítottak megtévesztõ magatartást. Ha így van, akkor viszont miért bírságolta meg a Gazdasági Versenyhivatal az rt.-t egymillió forintra 1995. március 20-án?

Nagy értékû irodaházak vásárlását ígérték a befektetõknek, ezzel szemben tíz ingatlanból négy gazzal benõtt földterület a Budapesttõl körülbelül 60 kilométerre levõ Bajóton. Tehát ez nem irodaház, ez egy gazzal benõtt terület. Azt hiszem, itt egyértelmû a megtévesztés. Akkor mi ez, ha nem megtévesztés? Ennek a négy ingatlannak a vételi ára csupán 147 ezer forint (sic!), tehát itt nem magas árú ingatlanokról van szó.

Jelképesen - egy forintért - vásárolt a Pillér Budapesten, az Andrássy út 10. szám alatt egy irodaházat, magas jelzáloggal, csak azért, hogy a befektetõknek mutassanak valamit.

Tulajdonjogot is ígértek a befektetõknek. Most újra megtévesztik õket azzal, hogy majd 2005-ben tulajdonjog-bejegyzésre kerül sor. A törvény szerint viszont legkésõbb végelszámoláskor el kell adni az ingatlanokat, ezután egyértelmû, hogy a tulajdonbejegyzésre nem kerülhet sor. Ilyen becsapások után úgy döntött a bíróság: nem történt megtévesztés. Felmerül a kérdés, igazságot szolgáltatott-e a magyar igazságszolgáltatás. Szerintem nem, ezért kérem a legfõbb ügyész urat, indítson új bírósági eljárást az ügyben. Várom megnyugtató válaszát. (Taps az kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage