Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm elnök asszony. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Az 1995. évi pótköltségvetési törvény végrehajtása során a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium meghatározta az egyes felsõoktatási intézményektõl elvonandó forrásösszegeket. Az így kialakult forráshiány ellensúlyozására a felsõoktatási intézmények országosan több ezer közalkalmazotti álláshely megszüntetésérõl voltak kénytelenek dönteni. Ez a kormányzati döntés a felsõoktatási intézményeket olyan kényszerhelyzetbe hozta, ahol - elsõsorban az idõ rövidsége miatt - nem nyílt lehetõség egy, a munkavállaló saját szempontjait, a munkavégzés minõségét, a közalkalmazotti jogviszony valamennyi körülményét számba vevõ vizsgálatra, prioritássor felállítására. Így tehát ezek az intézmények egész egyszerûen a pótköltségvetési törvényt idézték az elbocsátás okaként. Feltehetõen a felsõoktatási intézményekre kényszerített kapkodás következtében az intézményekben a közalkalmazottak felmentése nagyobbrészt törvénysértõ módon történt.

Dr. Polt Péter, az állampolgári jogok országgyûlési biztosának általános helyettese egy konkrét megkeresés alapján elvi éllel megállapította: a felsõoktatási intézmény azáltal, hogy a közalkalmazotti jogviszonyban álló oktatók felmentésének indokolásában nem jelölte meg az egyes személyek kiválasztására okot adó körülményeket, figyelmen kívül hagyta a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szabályait. A pótköltségvetésre történõ hivatkozás már csak azért sem tekinthetõ ugyanis a konkrét személy felmentése indokának, mert az Alkotmánybíróság korábbi, emlékezetes határozatában megállapította, hogy a költségvetés nemhogy egy konkrét oktató, de meghatározott létszámú oktatói csoport felmentését sem írhatja elõ.

Mindezek alapján az állampolgári jogok országgyûlési biztosának általános helyettese felkérte az ön elõdjét, hogy vizsgálja meg a közalkalmazottak felmentésérõl hozott döntések törvényességét, gondoskodjék továbbá a jogszabályi elõírások érvényesülésének biztosításáról. Ezek után a választ már ön összegezte. Minisztersége elsõ hetében dr. Bíró Péter professzorhoz írt levelében nem vitatja, hogy a pótköltségvetési törvény önmagában nem megfelelõ felmentési ok - ami viszont már önmagában törvénytelenné teszi a közalkalmazottnak a közalkalmazotti jogviszony alól történõ felmentését -, hanem, óvakodva a prejudikációtól, a bírósági igazságszolgáltatásra bízta a konkrét esetek elbírálását. Ez azonban nem ad önnek felmentést azon kötelezettsége alól, hogy a felsõoktatási intézmények közalkalmazotti felmentésekkel kapcsolatos döntéseit - különösen miután önt erre a Magyar Köztársaság országgyûlési biztosának általános helyettese felkéri - kivizsgálja és a jogszabálysértés megállapítása esetén azokat megsemmisítse.

Azt várjuk öntõl, miniszter úr, hogy a felsõoktatási intézményeknek a létszámleépítésekkel kapcsolatos eljárását törvényességi szempontból ellenõrizze, az elbocsátásokkal kapcsolatos intézményi döntéseket vizsgálja ki, a feltárt törvénysértõ döntéseket semmisítse meg.

Kérem, válaszoljon arra a kérdésre, kíván-e a törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva érdemi lépéseket tenni annak érdekében, hogy a felsõoktatási intézmények törvénysértõ felmentési eljárását, ha megkésve is, de törvényes mederbe terelje. Várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage