Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Miniszter úr utolsó mondatában foglalta össze azt, amiben véleményünk vagy álláspontunk eltér. Ön erkölcsileg, morálisan elfogadhatatlannak tartja azt az eljárást, amelyet néhány magyar felsõoktatási intézmény gyakorolt, de úgy érzi, nem önnek kell ezen a területen lépnie. Nekem viszont meggyõzõdésem, hogy önt kötelezi erre az 1993-ban elfogadott felsõoktatási törvény, amelynek 74. § (1) bekezdése így szól: "A mûvelõdési és közoktatási miniszter a felsõoktatással kapcsolatos állami feladatai körében törvényességi felügyeletet lát el az állami felsõoktatási intézmények felett, s ebben a jogkörében megsemmisíthet minden olyan intézményi szabályzatot, döntést, amely jogszabályba ütközik. A felsõoktatási törvény alapján - külön jogvesztõ határidõ nélkül - joga van a törvényességi felügyelet jogkörében eljáró miniszternek arra, hogy az állami felsõoktatási intézmény jogszabályba ütközõ eseti döntéseit megsemmisítse."

Ön a konkrét ügyben Bíró Péter rektor úrnak írt levelében nem él ezzel a kötelezettségével és ezzel a felhatalmazásával, hanem ehelyett oldaltördelési, számítógép-szerkesztési tanácsokkal látja el a professzor urat, hogyan kerülhette volna õ el az esetleges "félreértelmezést".

(15.30)

Én azt gondolom, hogy ez nem a felelõsség példája, illetve nem az, amit öntõl várunk. Nem tudom a választ elfogadni.

Miniszter úr, nemcsak az tíz, a 15 napos jogvesztõ határidõt betartó, és így munkaügyi bírósághoz forduló polgár várja el öntõl az intézkedést, hanem az a több száz, ily módon törvénytelenül elbocsátott oktató várja az intézkedést. Amire ön utalt, hogy nem éri el a tízes számot, ez azt jelenti, ennyien vették idõben észre, hogy a 15 napos jogvesztõ határidõ lejár. De hangsúlyozni kell, hogy közel 4000 álláshelyet szüntettek meg, és ezen belül feltehetõen a fele nem felelt meg a törvényes elõírásoknak. Remélem, ez elég súlyú ahhoz, hogy önöket is meggyõzhettem arról, hogy ez a válasz, amit a miniszter úr az elõbb adott, nem elfogadható. Kérem, a "nem" gombot nyomják meg. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage