Hasznos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Nagyon könnyû helyzetben lennék, ha azt mondanám, hogy a jegyzõkönyv alapján egyszerûen számon kérhetõ minden szó és minden mondat, amit ön itt elmondott. Azonban egy valamire szeretném felhívni a figyelmét, mégpedig egy 1987-es igazságügyi miniszteri rendeletre. A 12/87-es IM-rendelet a jogszabály-szerkesztésrõl rendelkezik, és hivatkozik a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény 62. §-ában kapott felhatalmazásra, vagyis a jogszabály- elõkészítõk tevékenységében a szakmai követelmények érvényre juttatásáról rendelkezik. Ha megnézzük, hogy mik ezek a szakmai követelmények, akkor azt látjuk, hogy mikor kell nagybetût alkalmazni, mikor kell a számokat, arab számokat és ilyen vagy olyan számokat alkalmazni.

Nagyon szeretném, ha az Igazságügyi Minisztérium egyszer eljutna oda, hogy valóban a jogszabály-alkotás szakmai követelményeit írná le, azt, hogy mi tartozik ahhoz, milyen elõkészítés, milyen adatok, mik a feltételei annak, hogy egy tárca egy törvényjavaslatot benyújthasson. Erre, úgy hiszem, egyedül az Igazságügyi Minisztérium hivatott. E helyett a '87 óta létezõ, elavult és teljesen használhatatlan, kizárólag alaki felsorolásokat tartalmazó jogszabály helyett végre kellene egy modern és a többpárti demokráciát megfelelõen szolgáló jogszabályt megalkotni. Ezért nem tudom elfogadni a válaszát.

Másrészt azért nem tudom elfogadni - és legyen végre egy jogász, aki a jogász társadalom nevében ki meri mondani -, hogy nem értünk egyet ezzel, így jól törvényt alkotni nem lehet. Sokat lehet, de jót nem. Mi szeretnénk azt, hogy jó törvények szülessenek. Ehhez mint ellenzéki még egy gondolatot hadd súgjak önöknek, a tisztelt kormánynak. (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) Legalább a kormánypárti frakcióban egyeztessék a törvényjavaslatot, mielõtt bekerülne a Ház elé! Akkor sokkal kevesebb lenne a módosító javaslat. Ezért nem tudom elfogadni a választ.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage