Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Képviselõ Asszony! Tisztelt Ház! A személyi jövedelemadó idei bevallásának borítékjai mostanában kitüntetõ figyelmet kaptak és kapnak a tisztelt Házban. A napokban érkezett hozzám egy írásbeli választ igénylõ kérdés hasonló témakörben és most ez az interpelláció.

Jelen interpelláció arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért van szükség arra, hogy e biztos üzlet ne a magyar papírgyártókat segítse. Tisztelt Képviselõ Asszony! Konkrét válaszaim a következõk:

A személyi jövedelemadó-bevallás nyomtatványok, útmutatók, borítékok gyártására és nyomdai munkálataira, valamint az egységcsomagok összeállítására és az adózókhoz történõ postai feladására minden évben, így 1995-ben is az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal a hatályos törvényi elõírásoknak megfelelõen a versenytárgyalás szabályait figyelembe véve komplex pályázatot írt ki. A pályázat kiírása '95. augusztus 22-én és 23-án került meghirdetésre 60 napos benyújtási határidõvel, melynek idõpontja '95. október 24-e volt.

A pályázat kiírásánál a nyilvános versenytárgyalási szabályoknak megfelelõ elõírások szerint járt el az APEH, a kiírás alapján összesen 32 pályázó vette át az elõírt határidõben a versenytárgyalási feltételeket, ezek kizárólag magyar cégek voltak. A pályázat kiírásánál és az elbírálásánál, figyelemmel arra, hogy a nyomtatványok ez évben is térítésmentesek voltak, az adózók részére alapvetõ feltétel és szempont volt a megbízhatóság, a határidõk betartása, valamint a költségek minimalizálása, tekintve hogy a költségeket a központi költségvetés viseli. Feltétel volt az is, hogy a pályázónak bizonyítania kellett, hogy köztartozása nincs.

A pályázatot öt tagú bíráló bizottság döntötte el, melynek alapján a pályázatot a békéscsabai Kner Nyomda nyerte el, mely a korábbi években is végzett a hivatal részére hasonló nagyságrendû munkát, és vállalta, hogy a legyártáson túl az egységcsomagok postai úton történõ feladását is elvégzi. Hangsúlyozom, hogy a bevallások és borítékok gyártásához szükséges papírokat nem az APEH szerezte be, hanem a pályázatot elnyert szolgáltató élt ezzel a lehetõséggel. A több mint 3 millió személyi jövedelemadó-nyomtatvány elõállítása a pályázatot elnyert tájékoztatása szerint Magyarországon történt, a borítékok beszerzésének nagyobb részét külföldrõl oldotta meg, melyet azzal indokol, hogy belföldi hasonló termékbõl történõ elõállításnál lényegesen kisebb költséggel volt finanszírozható a külföldi gyártás. A nyomdai munkákat a belföldi nyomda végezte. A pályázók között papírgyár egyáltalán nem szerepelt, holott a kiírás alapján erre egyébként lett volna lehetõség.

Végül szeretném leszögezni azt, hogy nem tartom kizártnak, hogy az '96. évi szja-egységcsomagok gyártására, amennyiben az továbbra is ingyenes lesz, az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal által kiírt pályázatban azonos feltételek esetén elõnyt élvezzenek a magyar szállítók. Köszönöm szépen. Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage