Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm. Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Államtitkár Úr! A 111/1995. (IX.21.) kormányrendelet, mely a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szól - kitiltja a 7,5 tonna össztömeget meghaladó szállító jármûveket július elsejétõl augusztus 31-ig: szombaton 7 órától vasárnap 22 óráig, állami ünnepen és munkaszüneti napokon szintén 7 órától 22 óráig. Továbbá szeptember elsejétõl május 31-ig: vasárnap, állami ünnepeken és munkaszüneti napokon 7-22 óráig. Mivel a szombat is munkaszüneti nap, tehát egész esztendõben érvényes a tilalom.

Ezzel a kormányrendelettel kapcsolatban Békés megyébõl Meggyesegyháza polgármestere, Nagy Béla keresett meg, mivel õ hiába fordult a kománykoalíció illetékeseihez.

A rendelettel kapcsolatban az a kifogásuk, hogy minden olyan mezõgazdasági termék mozgatásában, amelynek az értékesítése és értékesítésre szállítása közvetlenül a termelés helyérõl történik, a rendeletben jelzett napokon korlátozva vannak.

A fent nevezett polgármester érdeklõdött a helybéli hatóságoknál, és õk úgy értelmezik, hogy a 3. §-ban foglalt mentesség ezekre a tevékenységekre nem vonatkozik. Példának sorolom fel a dinnyét, a csemegekukoricát, a paprikát, a paradicsomot, az uborkát, a káposztát, a zöldségféleségeket, ezek mind közvetlenül a termelési helyekrõl kerülnek értékesítésre. Azok a termelõk is gondban lesznek, akik például IFA tehergépkocsijukra vagy vontatójukra felpakolják mezõgazdasági felszerelésüket és a jelzett napokon dolgozni mennének.

Más jellegû példa: Akik családi összefogással hétvégén építkeznek, a szükséges szállításokat a korlátozások miatt nem valósíthatják meg.

A kamionforgalom korlátozására igenis szükség van! Jó lett volna a rendeletben kettéválasztani a felvetõdött problémát.

Kérjük a rendelet elõkészítõit, nézzenek túl Budapest határán, mert a vidéken élõk isszák meg annak a levét, amit a kellõképpen át nem gondolt kormányrendelet eredményez.

Kérem államtitkár urat, hogy gondolják újra át ezt a rendeletet, mely tartalmazza, "...aki a rendelkezéseket megszegi, 50 000 forint pénzbírsággal sújtható."

Kérdezem államtitkár urat, hogyan értelmezi ön a 111/95. (IX. 21.) számú kormányrendeletet a felvetõdött kérdések tükrében. Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage