Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A nehéz-tehergépkocsik hétvégi közlekedésének korlátozásáról szóló, ön által is említett kormányrendelet megszületését több éves elõkészítõ munka elõzte meg. Itt ugyanis rendkívül eltérõ érdekeket kell és kellett egyeztetni, s meg kellett végül húzni a határt, amely még megfelelõen érvényesíti a lakosság érdekeit, a környezetkímélés érdekeit, valamint a termelõk és a kereskedõk szempontjait.

A jogszabály szerint ebben az évben azonban - és errõl szeretném önt tájékoztatni - csak a három nyári hónapra: júniusra, júliusra és augusztusra érvényes az a tilalom, hogy az ország közútjain a 7,5 tonna és annál nagyobb össztömegû tehergépkocsik nem közlekedhetnek szombaton, vasárnap és ünnepnapokon.

'97. január elsejétõl ugyanebben a három hónapban érvényes a szombati korlátozás, azonban az év többi hónapjában csak vasárnap és ünnepnapokon, illetve munkaszüneti napon tiltja ki a rendelet a nehéz-tehergépkocsikat a közutakról. Tehát szeretném tájékoztatni a képviselõ urat, hogy ez utóbbi nem érinti a szombati napokat, hiszen azok a munka törvénykönyve szerint heti pihenõnapnak és nem munkaszüneti napnak minõsülnek.

Mindamellett a rendelet megalkotásakor mérlegelte a kormány, hogy a hétvégeken a nagybani zöldség- és gyümölcskereskedelem általában szünetel. Az árumennyiség nagy részét eddig is munkanapon szállították, és általános tapasztalat az is, hogy szombaton és vasárnap a kistermelõk fõként 7,5 össztömeg alatti, tehát korlátozás alá nem esõ, kisebb terhergépkocsikkal fuvaroznak.

Az elõírások megszegõivel szemben, ahogy ön is említette, kénytelenek vagyunk érzékelhetõ összegû pénzbírságot kiróni, hogy annak valóban visszatartó ereje legyen.

Végül tájékoztatom a képviselõ urat, hogy a nyári idõszakot követõen, valamint az év végén is a tapasztalatok birtokában a tárca vissza kíván térni a rendelet hatásainak értékelésére, és amennyiben ez feltétlenül indokolt, a szükséges módosításokat a kormánynál kezdeményezni fogjuk. Azt azonban hangsúlyoznom kell... (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.).., hogy a kiigazításokra csak alapos mérlegelés után kerülhet sor. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage