Aszódi Ilona Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

ASZÓDI ILONA KATALIN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Meglepõdtem, mert úgy tudtam, hogy a földmûvelésügyi államtitkár fog válaszolni a kérdésemre.

A gázolaj-támogatásokról a kormány úgy rendelkezett, hogy a fogyasztási adó hetven százalékát fogja visszatéríteni a termelõknek. Ez körülbelül 26 forint körüli összeg.

A támogatásokról 1995-ben állapodtunk meg hosszú tárgyalások, hosszú egyezkedések után, és tulajdonképpen a képviselõk is úgy érezték, hogy ez a támogatás elfogadható mértékû, hiszen akkor a gázolaj ára mintegy nyolcvan forint körül mozgott, és ha leszámítjuk a 26 forintos támogatási árat, akkor 55 forintos árat kellett volna a termelõknek fizetni. Ez egy elfogadható összeg lett volna.

(16.10)

Ma azonban úgy alakult a helyzet, hogy a gázolajárak fölemelkedtek, 110 forint körül mozognak ma, és ha levonjuk a támogatási összeget, akkor is 85 forintos gázolajárral kell - a mezõgazdaságban is - számolni. A mezõgazdasági termelés ebbõl a szempontból nyilvánvalóan kiemelkedõen jelentõs, hiszen a jövedelmek nem érik el azt a szintet, hogy a termelõk ezt a magas gázolajárat hosszú távon viselni és finanszírozni tudják.

Így aztán én azt gondolom, hogy ma az agrártámogatások körében a legjelentõsebb probléma éppenséggel pont a gázolaj támogatása körül van; annál is inkább, mert a mezõgazdasági felvásárlási árak szinten maradnak - vagy adott esetben még csökkennek is -, másrészt pedig a magyar géppark nagyjából a szovjet gépekbõl áll, amelyeknek a gázolaj-felhasználása igen nagy.

Tehát kérdezem a miniszter urat, hogy várható-e valamilyen támogatásemelkedés a jövõben a gázolajat illetõen a mezõgazdaságban.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage