Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Képviselõ Asszony! Tisztelt Ház! Mindenekelõtt azt szeretném tisztázni, hogy a mezõgazdaságot érintõ gázolaj fogyasztási adójának 70 százalékos mértékû visszatérítésérõl nem a mezõgazdasági kormányzat, de nem is a kormány döntött, hanem az Országgyûlés a '95. december 12-i ülésnapján fogadta el a fogyasztási adótörvény módosításával összefüggésben.

A tényekhez tartozik az is, hogy a gázolaj ára december 12-én 89 forint 30 fillér volt, ma pedig 103 forint 90 fillér - tehát mintegy 16 százalékos árnövekedés következett be. Éves szinten, szezonális ingadozásokkal mintegy 20 százalékos áremelkedés várható, amelybõl közel 9 százalékot tesz ki az adóemelés, fogyasztási adó, Útalap-hozzájárulás, és több mint 11 százalék a fõ piaci árkövetésbõl és az árfolyamváltozásból adódik.

Korábban a mezõgazdaság részére a gázolaj fogyasztási adójának 50 százaléka került visszatérítésre. '96. január 1-jétõl azonban az Útalap konstrukcionális változása következtében növekedett a visszatérítés mértéke, és bõvült a visszatérítésre jogosultak köre is.

A gázolaj fogyasztási adója 70 százalékos mértékû visszatérítésének változtatása két problémát vetne fel az ez évi költségvetéssel kapcsolatban:

1. A bevételi elõirányzatot a fogyasztási adó 70 százalékos visszatérítésének figyelembevételével fogadta el az Országgyûlés. Az adó- visszatérítés mértékének növelése a bevétel csökkenését eredményezné, így nem tudjuk támogatni.

2. A mezõgazdaság támogatási rendszerének kialakításakor szintén a 70 százalékos visszatérítés került számbavételre, továbbá a támogatási keretek kalkulálása során az árak várható alakulása, köztük a gázolaj árváltozása is figyelembevételre került.

Mindezek alapján úgy látom, hogy ez évben nem tudjuk növelni sem a fogyasztási adó visszatérítésének mértékét, sem a mezõgazdasági támogatásra fordítható összeget. Kérem válaszom tudomásulvételét. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage