Izsó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársak! Államtitkár Asszony! Köztudomású, hogy Magyarország a veszélyes hulladékok egyik legkedveltebb tárolóhelye. Egyes becslések szerint több százezer tonna, nem Magyarországon elõállított ilyen anyagok kerültek ideiglenesen vagy végleges céllal a területünkre. Ezek közül csak néhányat szeretnék kiemelni, mint például az ideiglenesen itt állomásozott szovjetek által örökre itthagyott környezetet károsító anyagokat, vagy hogy mást ne mondjak, a fejlett Nyugat által nálunk tárolt áruk "elvesztését" jogutód nélkül.

Magyar vállalatok, állami erdõgazdaságok vezetõi, tájvédelmi felügyelõségek szívesen vállalkoztak ilyen áruk titkolt befogadására. Számos helyen vállalat, kft. alakult veszélyes hulladékok Magyarország területén történõ elhelyezésére. Az eredmény az, hogy a hétköznapi magyar állampolgárok, akik ezekrõl mit sem tudnak, különösen veszélyeztetett helyzetbe kerültek. Egyre inkább tapasztalhatók azok a jelenségek, amelyek már beivódtak a talajba, és a talajban fejtik ki káros hatásukat.

A felelõsségre vonáskor azonban kiderül, hogy nem létezõ nyugati cégekkel és nem létezõ magyar partnerekkel van dolgunk. Tehát voltak bankszámlák ott, ahol ezeket a pénzeket kifizették, voltak szállítólevelek, vámpapírok, szállítógépek, jármûvek, rakodók, üzletkötõk, ügyvédek, szerzõdések - de személyek, akik ezeket elkövették, azok nem voltak.

A Környezetvédelmi Minisztérium és a hozzá tartozó felügyelõségek, a cégbíróságok, az adóhivatalok, a nyomozati szervek, a vámparancsnokságok, a vámraktárak és egyéb hivatali és szolgálati szervek tehetetlenek az ilyen ügyekben. Nehéz elhitetni az állampolgárokkal, hogy mindezek ellenére nincsenek elkövetõk, és emiatt senkit sem lehet felelõsségre vonni. Ugyanakkor milliárdokat költünk környezetvédelmi károk mentesítésére az okozók felelõsségre vonása nélkül.

Kérdezem államtitkár asszonyt:

1. Mennyit költ a Környezetvédelmi Minisztérium éves szinten a korábban elszennyezett környezet felszámolására?

2. Mekkora összeget hajtottak be a hatóságok a környezetet károsítóktól?

3. Hány büntetõjogi eljárás indult a környezetet károsítókkal szemben?

Érdeklõdve várom államtitkár asszony válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage