Koleszár Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOLESZÁR LAJOS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Mint az a szavazatokból és az elõttem fölszólalók indoklásából kiderült, a szocialista frakció igennel szavazott erre a törvénytervezetre és erre a törvényre. El kell mondjam: ha nem is egyértelmûen jó szívvel, de igennel szavaztunk, mert úgy gondoljuk, hogy a jövedelemkorlátos, rászorultsági elv alapján történõ szociális juttatásoknak a megítélését jó szívvel nem lehet megszavazni, mégis úgy gondoljuk, hogy ez egy jelenleg szükség diktálta kényszer, és ezért ez jelenleg részünkrõl indokolt. Megszavaztuk, mert úgy gondoljuk, hogy ez a törvény jelenleg a körülmények között megadható ellátást biztosít az arra rászorulóknak.

A törvénytervezetet mindvégig igyekeztünk módosító javaslatokkal elviselhetõbbé tenni, és mindenképpen örömünkre szolgált, hogy a törvénytervezet tárgyalása idején a 10 ezer forintos várandóssági pótlékot felváltó anyasági támogatást 14 400 forintra emelték, és reméljük, hogy ezt a következõ költségvetési tárgyaláson még tovább lehet emelni.

Úgy gondoljuk, hogy azért szavaztuk meg, mivel - már az elõttem szólók is elmondották - eltörlésre került az elõzetes biztosítási föltétel, így a gyest például már a születés napjától igénybe vehetik az arra rászorulók. Negyvenezer család kerülhet vissza így a gyes-ellátottak rendszerébe.

Azt hiszem, hogy akkor, amikor az "igen" gombot nyomtuk meg képviselõtársaimmal, elõttünk volt az is, hogy 120 ezer család esetében a 7500-7600 forint helyett 9600 forintot kaphatnak majd az arra rászorultak. Úgy gondolom, örömmel töltött el bennünket az, hogy a gyet esetében is eltörlésre kerül a biztosítási feltétel, és nemcsak a gyermek 6 éves koráig, hanem az iskolakezdési év befejezéséig adható ez a juttatási forma. Az tudja, hogy mit jelent, akinek ilyen korú gyereke van.

(17.10)

Mindenképpen örömmel tölt el bennünket, hogy megoldást találtunk annak kiküszöbölölésére, hogy bizonyos csoportok kiszorultak a gyógyszerellátási lehetõségbõl, mert képtelenek voltak megfizetni, annak ellenére, hogy az Országos Egészségbiztosító Pénztár az erre fordítandó költségvetésének egyharmadát, 80 milliárd forintot fordított a gyógyszertámogatásra. Minden ötödik recept esetében gond volt annak a kiváltása. Ezzel a méltányossági és alanyi jogon történõ ellátás közé most a rászorultsági elv is beilleszthetõ, és ez további 500 ezer embernek biztosít - ha úgy tetszik - költségmentes gyógyszerellátást.

Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage