Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A kereszténydemokratáknak célszerûségi és alkotmányossági problémái vannak evvel a törvényjavaslattal.

Nem tartjuk célszerûnek. Bár szükségszerûnek tartjuk azt, hogy a gyógyszerellátások ügyében változások történjenek, ez a megoldás azonban, a közgyógyellátás listaszerû szûkítése és az ellátotti kör bõvítése rengeteg problémát fog okozni. Elõre jelezzük, hogy egy-másfél éven belül erre a kérdésre vissza kell térni. Durva szakmai hibát követtünk el, vagy követtek el önök az igen szavazattal.

Alkotmányossági problémáink a vita során már elõjöttek. Lehetetlen állapotnak tartjuk a most gyermeket váró édesanyáknak azt a vágyát, hogy jaj, csak április 15-e elõtt megjöjjön a baba. Elképesztõ ez a fajta nemtörõdömség, vagy valamilyen magabiztosság, amellyel a tavaly példaképpen megemlített április 15-ét - mint egy fétist - hajtogatták egyesek, és azt hiszik, hogy ezt a dolgot így meg lehet oldani.

Nem értünk egyet egyébként sem a gyednek az eltörlésével. Egy olyan vívmányát szüntette meg ezzel a parlament az eddigi magyar szociálpolitikai ellátásoknak, amelyekre méltán büszke lehetett, és a kormánypártiak elmondásaiból tudjuk, hogy nem is nyerünk evvel annyi anyagi elõnyt, amiért ez az országnak megérné. Azt hiszem, hogy ezt a rendelkezést is, ha máskor nem, a következõ kormány hivatalba lépésekor meg kell majd változtatni.

Nem folytatom tovább, nincs értelme megismételni azokat a panaszsorokat, amelyek elhangzottak, egyetlenegy halvány remény jelenik meg, ha az adózásban a családnagyság valamilyen formában újra helyet kap, akkor lehet korrigálni néhány olyan hibát, amelyet most méltóztattak elkövetni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage