Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt egységesen nemmel szavazta meg... (Derültség az SZDSZ padsoraiban.)... ezt a T/1718. számon benyújtott törvényt, mert nem tartjuk jónak; ez gyakorlatilag egy kolhoz típusú szövetkezeti törvény. Mindenki ismeri a történelmi elõzményeket, azt, hogy Magyarországon hogyan jött létre a szövetkezet, de ezt különbözõ módosításokkal nem lehet jobbá tenni. Ezért mi abban voltunk érdekeltek - és ezt az általános vitában többször kifejtettük -, hogy szülessen meg végre az a nyugati típusú, valódi szövetkezeti elveken álló, Raiffeisen-típusú szövetkezeti modell, amelyet úgy érzem, a kormánypártok meg is ígértek a népnek. Természetesen nem sikerült a '92. évi I. számú törvényt ezzel a T/1718. számú javaslattal megfelelõ módon jobbá tenni. Megköszönöm a többi ellenzéki párt képviselõinek, hogy több módosító indítványt beadtak.

Mi a bizottsági ülésen és a plenáris ülésen is azt az elvet képviseltük, hogy elvi okokból egyáltalán nem értünk egyet a szövetkezeti törvény módosítgatásával, hiszen mint tudjuk, '94 õszén is a szakértõ kormányzat egyszer már beterjesztett egy szövetkezetitörvény-módosítást, amit akkor is elfogadtak. Itt sem volt illúziónk a tekintetben, hogy a hatalmas többségû, 72 százalékos kormánykoalíció meg fogja szavazni. De még egyszer mondom: nagyon sérelmezzük, hogy a gazdasági társaságokat összemoshatják a szövetkezetekkel, a szövetkezeti elvek nem érvényesülnek, amikor pedig a gyakorlatban olyan problémák vannak, hogy 5-10 százalékért vásárolják fel a szövetkezeti üzletrészeket, amikor a legtöbb szövetkezet a vagyont éli fel és nem vagyont gyarapít. Így a szövetkezetitörvény-módosítás csak kár az amúgy is sok sebbõl vérzõ szövetkezeti rendszernek és a mezõgazdaságnak.

Tehát még egyszer arra kérjük a tisztelt kormányzatot, hogy a hátralévõ két évében próbáljon egy valóban nyugati típusú szövetkezeti modellt Raiffeisen- típusú szövetkezeti elvek alapján benyújtani. Azt a Független Kisgazdapárt is tudná támogatni, ezt azonban nem, és ezért szavaztunk nemmel. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage