Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt álláspontja ebben az ügyben ismert, de szükséges annak a Ház elõtti megismétlése.

A feketegazdaság elleni küzdelem nyilvánvalóan mindenekelõtt nem a rendõrség megerõsítésével, nem új rendõrségi vagy nem rendõrségi hivatalok felállításával, hanem adócsökkentéssel, a közterhek csökkentésével érhetõ el. Hiszen addig remény sincs a feketegazdaság visszaszorítására, amíg nincs egy olyan tisztességes adó- és közteherviselés kialakítva, amely esetében erkölcsi alapja van a hatóságnak a feketegazdaság elleni fellépésre. Ezért tehát rendkívül fontos a sorrend, nevezetesen: az adó- és a közterhek csökkentése, és csak ezzel egyidejûleg lehetséges az ellenõrzés fokozásának a növelése.

Ami most már ezt a kérdéskört illeti, úgy gondolom, itt addig érdemben nem lehet állást foglalni a kormányzat elképzeléseirõl, amíg részleteiben nem látjuk, hogy miként kívánja az új hivatalt beiktatni a magyar büntetõjogi, büntetõeljárás-jogi rendszerbe. De kétségkívül a jelenlegi eljárásjogi rendszerbe nem látszik igazán beilleszthetõnek ez az elképzelés. Ilyen körülmények között a Független Kisgazdapárt attól tart, hogy ez az újabb hivatal a miniszterelnöki és a kormányhatalom túlsúlyát növelné. Ez pedig mindenképpen egy elkerülendõ alternatíva, hiszen az államhatalmi ágak egyensúlyát fölborítja, és túlzott kormányzati hatalmat hozna létre. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage