Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Jól emlékszem, hogy tavaly õsszel volt egy hasonló javaslata a miniszterelnök úrnak. Október 23-a után nyilatkozott arról, hogy egy speciális rendõri szervezetet hozna létre, körülbelül 4 ezer fõvel, amely biztosítaná a tüntetések és az egyéb ünneplések rendjét. Nagyon rövid idõn belül ennek még a visszhangja is elhalt.

Most egy újabb javaslattal állt elõ a miniszterelnök úr. Minket nagyon meglepett, de ami ettõl meglepõbb: a kormánykoalíciós partnert legalább olyan mértékben lepte meg ez a javaslat. Sajnos, a jogállamban nagyon sokat kell ügyelni arra, hogy mindenféle összefonódások ellen garanciák legyenek a törvényhozásban.

Az utóbbi hónapok eseményeiben sajnos nem ilyen megoldások születtek. Gondoljanak csak arra, hogy a politika és a gazdaság összefonódása milyen komoly veszélyt jelent egy titkos kormányhatározatnál, amelyben az orosz államadósság ellentételezésére kiírt pályázatról, titkos pályázatról volt szó, és véletlenül egy kormánypárti, MSZP-s körökhöz közel álló ember vett részt ezen a titkos pályázaton.

Ugyanilyen kényes téma a politika és a rendõrség összefonódása. Nagyon kemény munka volt 1989-ben és 1990-ben depolitizálni a rendõrséget. Hadd idézzek önöknek egy szakértõt, Kõszeg Ferencet, aki nagyszerûen nyilatkozott ennek a politikai tartalmú rendõrségnek a felállításáról - amivel csatlakoznék Szájer képviselõ úrhoz abban, hogy itt valóban csak álca a feketegazdaság.

Hadd idézzem a képviselõ urat: "Ami pedig a gazdasági bûnözés cápáit illeti, rendõri vezetõk négyszemközt, bizalmasan emlegetnek neves kormánypárti politikusokat is, akik ellen úgymond bármikor meg lehet indítani a büntetõeljárást. Ha ez igaz, és ha politikai okokból mégsem tehetik meg... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) .., vajon miképpen lesz a kampánysebességgel létrehozandó és a miniszterelnök alárendeltségében mûködõ nyomozóhivatalnak nagyobb szabadsága arra, hogy aktív politikusokkal szemben is eljárjon."

Köszönöm a figyelmüket, és elnézést elnök úr, hogy húsz másodperccel túlléptem az idõt. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage