Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Osztom a belügyminiszter úr nézetét, hogy lassan ez a téma a lerágott csont látszatát kelti. A baj csak az, hogy az ötlet kitalálója - a sajtóból láthatóan - mereven ragaszkodik az elképzeléséhez. Tehát ezért nem minõsül lerágott csontnak.

Nem hiszem, hogy a feketegazdaság elleni küzdelemben bárki a parlamentben ne osztaná azt, hogy ennek a személyi, tárgyi feltételrendszerét - ami a küzdelmet erõsítené - igenis feltétlenül erõsíteni kell. De egyelõre létezik ebben az országban törvényben szabályozott hatás- és feladatkörrel rendelkezõ ügyészség, rendõrség, vám- és pénzügyõrség, APEH, amelyik el tudja látni azt a feladatot. Erre nem kell egy külön kormányhivatalt kitalálni, mert ettõl nem fognak teljesen megijedni a maffiózók, mert tudják, hogy a bonyolult feketegazdasági rendszernek a leküzdésére és felszámolására a jogi eszköz önmagában alkalmatlan.

A gazdasági feltételrendszeren kell javítani. A lassan minden értékét elvesztõ társadalomban inkább egy jó adómorált kellene létrehozni, hogy ne azt érezze az adózó, hogy egy feneketlen üres zsákba mennek az adópénzei, hanem érdekeltté kell tenni õket nem a jövedelem eltitkolásában, hanem a jövedelem bevallásában, és akkor a feketegazdaság valóban összeszorul, felszámolódik, mert önmagukban ezek a jogi eszközök, hogy bármilyen új hivatalt találok ki a meglevõk mellé, nyilván nem oldják meg a problémát.

Tehát kizárólag azért nem lerágott csont, mert az ötlet felszínen van. Kétségtelen, hogy amikor ez az ötletgazda ragaszkodása miatt a parlament elé kerül, akkor a beígért kétharmados szükségesség miatt nyilván részletes vita tárgya lesz. De egyelõre azért kell róla beszélni, mert az ötlet még a színen van. Köszönöm a figyelmet. (Taps a KDNP, a Fidesz, az MDF és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage