Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Köszönöm - néhány mondat erejéig.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Nem szorul magyarázatra, mekkora szerepe és jelentõsége van a törvényalkotás munkájában a könyveknek és a könyvtáraknak. Mélyen átérezték mindezt jogalkotó elõdeink is. Mi sem bizonyítja ezt jobban - úgy hiszem, ezúttal joggal használom a szót: ékesebben -, mint az, hogy a régi magyar országgyûléseknek külön könyvtári bizottsága volt, a bizottság a mindenkori házelnök elnöklete alatt fejtette ki a tevékenységét, és hogy a könyvtár kérdéseivel a tisztelt Ház ülésein foglalkoztak.

Mindennek az ötvenes évek elején a 2042/1952. szám alatt megjelent minisztertanácsi határozat vetett véget.

Mindannyian tudjuk, hogy a demokratikusan választott parlamentek világában fokozott mértékben jut szóhoz a tudás, a szakismeret és a szakértelem, és mindezekkel egyenes arányban töltenek be hatványozott szerepet a könyvek, a folyóiratok, a napilapok, más kiadványok és természetesen velük együtt a könyvtárak is.

Teljesen indokolt, ésszerû és helyénvaló eljárás tehát, hogy ebben a vonatkozásban is a proletárdiktatúra elõtti gyakorlathoz térjünk vissza, azaz az Országgyûlés visszakebelezze az Országgyûlési Könyvtárt, illetve amennyiben ez megtörtént, munkájának irányítására különbizottságot hozzon létre, és a jövõben a könyvtárt illetõ legfontosabb kérdésekben a tisztelt Ház mondja ki a döntõ szót. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage