Csákabonyi Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Köszönöm szépen. Nem az idõt kívánom húzni, csak megszólíttattunk Sepsey képviselõtársam által. Nyugodt lelkiismerettel mondom a szocialista frakció nevében, hogy a család intézményét mi is legalább olyan védendõ értéknek tartjuk - minden híreszteléssel szemben -, mint ennek a demokratikus parlamentnek bármelyik pártja.

Még arra szeretném felhívni a figyelmet - amit egyébként a rövid kis felszólalásomban a mai vita elején áttételesen ugyan, de jeleztem is -, hogy az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatának van egy I. része is, amely szerint az Alkotmánybíróság a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény 10. § (1) bekezdése alkotmányellenességének megállapítása iránti indítványt és a megsemmisítésére vonatkozó kérelmet elutasította. Tehát a családjogi törvény vonatkozó rendelkezései a most benyújtott módosító indítványt egyáltalán nem érintik. Ez továbbra is érintetlenül és hasonló védettségének megfelelõen fog megmaradni.

Még egy gondolat, mert több hozzászólásban is felvetõdött a törvénytervezet elõkészítetlenségének az állítólagos volta. Az igazságügyi kormányzat rendkívül széles elõkészítõ munkát végzett - az alkotmányügyi bizottság ülésén az elõadó be is számolt errõl -, mert valamennyi törvénnyel és törvényerejû rendelettel érintett szervet, ahol az élettársi kapcsolatok rendezésre kerülnek, egyenként hívta fel a megoldással kapcsolatos elképzelésének a megvitatására, illetõleg a vélemények megkérdezésére, és mindezek alapján jutott erre a javaslatra, amelyet a szocialista frakció a mai napon megvitatásra ajánlott. Hangsúlyozni kívánom: megvitatásra ajánlott. Nem pedig azt kérte, hogy egy az egyben, úgy ahogy van, el kell fogadni, hiszen mindenféle okos, értelmes és elõremuató módosító javaslatra a kormányzat mindig is nyitott volt.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage