Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Fodor Gábornak szeretnék válaszolni. Azt hiszem, az Alkotmánybíróság határozata tekintetében nem lehet szemezgetni: ami tetszik az Alkotmánybíróság határozatából, arra azt mondom, hogy milyen jó; ami meg nem tetszik, ugyancsak az Alkotmánybíróság határozatából, arra azt mondom, hogy az alkotmányellenes. Ez teljesen jogi abszurdum, ami itt elhangzott.

Fodor Gábor ugyanis azt állította, hogy az Alkotmánybíróság diszkriminációt kiküszöbölõ döntése európai tendencia. A kormányjavaslatban foglalt megoldás nem európai tendencia - hiszen itt elhangzott már, hogy ilyen megoldás nem is létezik Európában.

Fodor Gábor azt mondja, a dán példa aggályos lenne - tehát külön elnevezés alatt szabályozza a magyar jog az azonos nemûek együttélését. Erre Fodor Gábor azt mondja, hogy ez alkotmányjogilag aggályos. Akkor ezek szerint õ az Alkotmánybírósággal vitatkozik, mert az Alkotmánybíróság kifejezetten példaként megemlíti, hogy az is helyes, alkotmányos és jogszerû szabályozás lenne - mint a dániai példában -, ha külön jogintézményként szabályoznánk az azonos nemûek együttélését. Erre mondom, hogy ilyet nem lehet csinálni: az Alkotmánybíróság egyik döntésére azt mondom, milyen jó, a másikra meg - magával az Alkotmánybírósággal szemben - azt mondom, hogy az alkotmányellenes. Jogilag nem értékelhetõ az ilyenfajta álláspont.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage