Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Kedves Gyimóthy Képviselõ Úr! Átérzem aggodalmát s azt értékelem is. Valóban látszik, hogy komolyan szívén viseli a magyar mezõgazdaság gondját, baját, sõt nagyon sok ügyben együtt is dolgozunk, hogy a munka jobban és hatékonyabban menjen, azonban azok között a példák között, amelyeket ön felhozott, van egy pár olyan, amelynek a megoldási feltételrendszerét, amelyrõl ön is szólt, nem tudjuk produkálni sem itt az Országgyûlésben, sem a kormányban, ennek némiképpen objektív anyagi okai is vannak.

Hátulról kezdve, a pályázatokról. 6630 pályázat érkezett be, ezeknek a beruházási igénye több mint 36 milliárd forint.

Ez azt mutatja, hogy a magyar mezõgazdaságban egy komoly igény jelent meg a fejlesztésre, a további áruminõség és hatékonyság javítására, és úgy gondolják az ágazatban dolgozók, hogy saját erõt is feltételezve kockázatot vállalnak. Ez nagyon örvendentes dolog.

Az elõzõ évben, a teljes vertikum figyelembevételével 46 milliárd forintos beruházás valósult meg, az azt megelõzõ évben 20 milliárd, és 1993-ban bizony nem érte el a nyolcmilliárdot a beruházási fejlesztési igény.

Tehát a tendencia igenis pozitív, ennek az anyagi eszközökkel történõ követése azonban természetesen bizonyos problémákat vet fel.

Azzal kapcsolatosan, amit a vetõmagról mondott: Hektáronként húszezer forintig állami garanciát vállalunk - éppen az ilyen jellegû segédanyagok beszerzésére - hitelkamat-támogatás formájában, és ezt integrátorokon keresztül is igénybe lehet venni, ha a kistermelõ éppen saját viszonylag kicsi piaci szerepvállalása folytán nem igényelheti saját maga.

Egyetértek azzal, amit a kutatási oktatásról mond, de egy dologról ne felejtkezzenek el, hogy az elõzõ kormány a felsõoktatásról szóló módosításánál az FM kezelésébõl a Mûvelõdésügyi Minisztériumhoz rendelte nemcsak az agrárfelsõoktatást és kutatást, hanem annak finanszírozását is. Amit tudunk, pályázatok útján természetesen átcsoportosítva, azt biztosítjuk, de ezért a felelõsség nem bennünket terhel. Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage