Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Surján frakcióvezetõ-helyettes úr hozzászólása bennem néhány általános gondolatot keltett, nevezetesen arról szeretnék pár szót szólni, hogy az 1993. évi társadalombiztosítási önkormányzati választások eredményeként egy felelõsség- és hatalommegosztás jött létre az állam és a sajátos új típusú önkormányzatok között a nyugdíj- és az egészségügyi ellátás területén. Most a források szûkösége, a tapasztalatlanság miatt ma úgy tûnik, hogy a hatalom megosztása jobban látszik, mint a felelõsségé. Ennek kapcsán valóban levonható az a következtetés, hogy jobb lett volna, ha 1993-ban az 1975. évi II. törvényt már felváltja egy egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási törvény, amely ezeket a felelõsségi köröket pontosan elrendezi. Ez nem történt meg, az elõzõ kormány vagy nem akarta, vagy nem volt rá ideje.

Mindazonáltal én azt gondolom, hogy pontosan a hasonló esetek elkerülése érdekében van arra szükség, hogy a Ház még idén foglalkozzék egy új egészség- és nyugdíjbiztosítási törvénnyel, amely rendbe rakja a parlament, a kormány és a társadalombiztosítási önkormányzatok viszonyát, és amely törvény vagy törvények természetesen nem jelentik a társadalombiztosítási autonómiának az eltörlését.

Egyébként, tisztelt képviselõ úr, az a bizonyos megállapodás megszületett, tehát a béremelésnek most már nem lehet akadálya. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage