Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Azért gondolom, hogy aktuális ez a téma, mert minden évben augusztusban köti meg a társadalombiztosítási önkormányzat, az egészségbiztosítás a szerzõdéseket a következõ évi finanszírozásra, a vidéki kórházakkal például. Ekkor dõl el, hogy mondjuk, egy 300 ágyas tatai kórházat leépítenek 118-ra, most retteg, mondjuk, egész Tata városa, hogy most leépítik még 50 ággyal, és általában a lakosság, de még az orvosok tudta nélkül is jönnek azok a kemény, szinte utasítások, megszorítások, amelyek következtében egy város és a város környéki falvak - de ez nemcsak Tatára vonatkozik, gondolom, az ország több volt járási székhelyét érinti ez a téma -, ellehetetlenülnek.

Ezt a szót kell használni, hogy ellehetetlenül, mert egyszer már interpellációban, azonnali kérdésben nemcsak én, több ellenzéki képviselõtársunk is ecsetelte ennek a szakértõ kormányzatnak és az egészségüggyel kapcsolatos kormányzati döntéseknek is a szakértelemnélküliségét, hatalmas társadalmi kárát. Úgy érezzük most is, ugyanez fog bekövetkezni, mert se az orvosokat, se az egészségügyben dolgozó embereket nem kérdezik meg.

Sajnos, azt látjuk, hogy a társadalombiztosítási önkormányzatnak, s ez talán a nyugdíjbiztosítási önkormányzatra is vonatkozik - nyilván az elõzõ kormány is, elmondta az államtitkár úr, bûnös ebben -, nagyon drága a mûködési költsége. Amikor a társadalom elszegényedik, amikor a középosztály ellehetetlenül, amikor egy orvos, pedagógus, egy agronómus nem tud megélni, akkor bizonyos kedvezményezett köröknek hatalmas jó fizetéseket, juttatásokat biztosítottak ezek az önkormányzatok.

Mi nem tudjuk elfogadni ezt a rendszert, és még egyszer kérjük a tisztelt szakkormányzatot is, hogy igenis a társadalmi nyilvánosság elõtt, a városok lakossága elõtt, a nyilvánosság elõtt történjenek valóban ezek a kórházbezárások, és minden, ami a társadalombiztosítással, az egészségbiztosítással összefügg. Köszönjük. (Szórványos taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage