Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A gyed megszüntetésével kapcsolatban azt gondolom, hogy a hatályba léptetés ügye teljesen világos probléma. Nagyon sajnálatos, hogy itt a Házban nem sikerült konszenzusra jutnunk, ebben a végsõ szót egyértelmûen az Alkotmánybíróság fogja kimondani.

Ugyanakkor számomra egyértelmû az, hogy a gyed megszüntetése - hatályba léptetéstõl függetlenül - nem alkotmányellenes, a kormányzatnak joga van ilyen döntést hozni. Más kérdés, hogy célszerû-e ilyen döntést hozni. Ebben a helyzetben magának a gyednek a megtartásáról nem lehet az Alkotmánybíróságtól eredményt várni. Pártunk felfogása szerint itt népszavazás fogja kimondani a végsõ szót, ezt az összegyûlt aláírások már meg is erõsítik.

A harmadik szempont, amit mondani szeretnék a Fidesz frakciójának napirend elõtti felszólalására, hogy az elhangzott érvek az anya döntési kompetenciájáról illetve a magzat életének védelmérõl nemcsak a gyedre vonatkoznak, hanem a várandóssági pótlékra is. A kereszténydemokrata felfogás szerint itt alkotmányossági problémák merültek fel, a várandóssági pótlék helyreállításáról ugyancsak az Alkotmánybíróságtól várunk döntést. Köszönöm a figyelmet. (Taps a KDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage