Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Nagyon fontos probléma az, amire Pokorni képviselõ úr felhívta a figyelmet. A magyar társadalomnak nincs módja felkészülni és idõben döntéseket hozni ilyen súlyos kérdésekben. Nemcsak azokról van szó, akik ezek után fogják megszülni a gyermeküket és nem jogosultak gyedre, bár számítottak rá, hanem van itt egy pár egészen konkrét probléma is.

Ilyen például a gyermekápolási táppénz ügye. Tisztelt Képviselõtársaim! Tegyük fel, hogy azok az anyák, akik közel vannak a szüléshez, véletlenül meghallják a rádióból, hogy tanácsosabb most elmenni gyermekápolási táppénzre, mert akkor még a régi rendszer szerint állapítják meg, ám ha a törvény hatályba lépése után fognak elmenni, akkor már az alacsonyabb összeget fogják megkapni. Kedves képviselõtársaim, hát miféle intézkedések ezek?! Ha valaki egy héten belül elintézi, hogy gyorsan elmegy gyermekápolási táppénzre, akkor megkapja. Itt az igazi probléma! Valóban nincs módja a társadalomnak felkészülni ezekre az intézkedésekre.

Volt egy olyan módosító indítvány, amit a szociális bizottság javasolt ennek a Háznak, hogy május 1-jétõl lépjenek hatályba ezek az intézkedések. Tisztelt kormánypárti képviselõtársaim, önök még ezt a két hét haladékot sem voltak hajlandók elfogadni! (Taps az MDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage