Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Pokorni Zoltán által felvetett problémával kapcsolatban a Független Kisgazdapárt véleménye az, hogy a hatálybaléptetés idõpontja, az, hogy bekövetkezhet, valóban ott rémlett a társadalom elõtt 1995. március 12-e, a hírhedt Bokros-csomag óta. De vitatkozva Béki Gabriellával mégis azt mondhatom, hogy a társadalom érintettjei, tehát a várandós anyák és a nagycsaládok hittek önökben, hittek a szociális érzékenységû szakértõ kormányban, hogy ez csak egy áprilisi tréfa, mely március 12-én született. Tudniillik a társadalom véleménye ez volt, miután a parlamenti viták során és az Alkotmánybíróság határozata nyomán ez a program megbukott. Önök is tudják, hogy a stabilizációs programnak ez a szociális ellátásra vonatkozó része megbukott.

A kormány a népért a parlamentnek felelõs és nem fordítva. De önök fordítva csinálták, a kormány kitalálta március 11-én, 12-én, bejelentették, azóta az elhíresült pénzügyminiszter már megbukott több ízben, mégis szavazattöbbségükkel áterõltették ezt a törvényt a parlamenten. A társadalom nem fogadja el a szociális törvénynek ezt a módosítását, és tegyenek önök bármit is, akkor sem fogja elfogadni. Egyébként, ahogy többször kifejtettük a plenáris ülésen, az a pár milliárd forint nem hozza meg a várt hasznot, hiszen maga az adminisztrációs költség elviszi azt a pár milliárd forintot, amit önök remélnek például attól, hogy a várandóssági pótlékot - amit több hónapon keresztül kaptak a várandós kismamák - megszüntetik és helyette egy egyszeri anyasági támogatást kívánnak adni. Pontosan akkor, amikor a magyar nemzet, Magyarország lakossága 40 ezer fõvel, egy Cegléddel fogy évente, önök hozzányúlnak ehhez és erkölcsi kárt okoznak.

A másik kérdés az volt, hogy kik a vesztesei ennek. Én azt mondom, hogy az egész társadalom, a Bokros-csomag által okozott feszültségnek az egész társadalom az igazi vesztese. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage