Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Két megjegyzést szeretnék tenni. Elõször is azt, hogy a szociális törvény végleges formájának ismeretében állítható az, hogy nem szûkítésrõl, hanem a hátrányos helyzetûek javára történõ átcsoportosításról beszélhetünk.

Elhangzottak az ezzel kapcsolatos megjegyzések; én azt gondolom, számszerûen is bizonyítható, hogy a családi pótlékot nem számítva, idén a családtámogatás költségvetési kiadásai nem csökkennek.

Másodszor, amit még szükséges elmondani - különösen annak ismeretében, hogy népszavazási kezdeményezés indul, hogy az Alkotmánybírósághoz fordultak egyes parlamenti frakciók -, arra kell felhívni a figyelmet, hogy a családi támogatások kedvezményezettjeinek közterhei az utóbbi idõszakban már olyan mértékig nõttek, ami a támogatási rendszer biztonságos finanszírozását veszélyezteti. A családi támogatások reálértéke csökken - mindenki tudja -, a csökkenõ reálértékû ellátások esélyhátrányt tompító hatása is mérséklõdik, és ezért is szükségessé vált az, hogy a rászorulókra összpontosítsunk egy kicsit elõrelátóbban, nemcsak az 1996-ra történõ összpontosítás jegyében.

Azt hiszem, hogy ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni akkor, amikor most sok mindenki kétségbe vonja, hogy jó törvényt alkotott-e az Országgyûlés, igen vagy nem. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage