Tardos Márton Tartalom Elõzõ Következõ

TARDOS MÁRTON, a gazdasági bizottság elnöke: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Öröm számomra, hogy az 1995. évi tevékenységérõl beszámoló Versenyhivatal elnökét a Ház meghallgatta, és hogy elõkészületben van, hogy a Ház határozatot hoz a versenyhelyzet állapotáról és az 1995-ben ezzel kapcsolatosan elvégzett versenyhivatali munkáról. Úgy gondolom, hogy ez egy lényeges változás. Nem megfelelõ, nem a törvényeknek és az alkotmány szellemének megfelelõ az, ha a benyújtott versenyhivatali jelentést csak egy bizottság tárgyalja meg, és a bizottság érdemi véleménynyilvánítás nélkül tudomásul veszi a hivatal bejelentéseit.

Az ország, a piacgazdaság fejlõdése megköveteli, hogy a verseny ügyével a parlament egésze foglalkozzon, és a parlament a versenyt éltetõ és a Versenyhivatal tevékenységét fejlesztõ kérdésekben tételesen állást foglaljon.

Itt hallottuk Vissi Ferenc beszámolóját a Versenytanács munkájáról, döntéseirõl, és hallottuk azt az értékelést, amely ezen döntéseknek a piacgazdaság fejlõdését elõsegítõ hatását értékelte. A gazdasági bizottság ezt a jelentést megtárgyalta és a jelentés ezen pontjaival teljes mértékben egyetért. Kéri a Házat, hogy ezt parlamenti döntéssel erõsítse meg.

Ezenkívül fölvetünk a Versenyhivatal munkájának megtárgyalása kapcsán még néhány kérdést. Elsõsorban azt, hogy az alkotmány felülvizsgálása során gondolja meg a tisztelt Ház, illetve az alkotmány elõkészítésével foglalkozó bizottság, hogy a piacgazdaság versenyszellemének alkotmányba foglalásáról intézkedjék. Lényeges kérdés és a gazdasági és társadalmi elõrehaladás elõfeltétele, hogy a verseny ügye ilyen értelemben különleges figyelmet, tiszteletet váltson ki.

Második kérdésként fölvetjük a jelentésünkben, hogy nem egyedül a versenytörvény elfogadásával - amit ma délelõtt tárgyaltunk -, hanem törvények széles körével kell a verseny helyzetét megalapozni. Így nagy súlyt kell helyeznünk a nonprofittörvényre, a fogyasztásvédelemrõl és a reklámról elõkészítés alatt álló törvények elfogadására és megvitatására; foglalkoznunk kell azon törvények kérdésével is, amelyek elõkészítése még nem áll ilyen magas fokon. Így az értékpapír-forgalmazás, a tõzsde munkáját szabályozó törvények is a piacgazdaság szabályozásának fontos és még nem elég színvonalasan megoldott feladatai.

Végül e vita alapján felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy a verseny, a piacgazdasági szellem terjedése nem egyedül törvényektõl, hanem a kormányzati munka napi feladatainak elvégzésétõl is függ. Biztosítani kell, hogy a napi kormányzati döntések a gazdaság felemelkedését, a piacgazdaság fejlõdését a jelenleginél jobban segítsék elõ, és ez az európai normákkal való összehangolás követelményét jelenti.

Köszönöm kedves figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage