Magyar Bálint Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MAGYAR BÁLINT mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! A városligeti hét vezér szobrának restaurálása egy két és fél éves idõszak tevékenysége, amelyet megelõzött egy tudományos kutatási idõszak is, hogy hogyan kell restaurálni ezeket a mûemlékeket. Utána pályázatokat kellett kiírni, majd pedig a szobrokat és az oszlopokat megvizsgálták. Ennek nyomán például lehetõvé vált, hogy az oszlopot magát, illetve az oszlop tetején az angyalt nem kellett elmozdítani, hanem helyben lehetett restaurálni, pusztán a Szent Koronát és a kettõs keresztet kellett bearanyozni.

A hét vezér szobrának a restaurálása a tervezett határidõre, március 10-ére elkészült és március 17-én megtörtént a hét vezér szobrának átvétele a restaurálás után.

A kõanyag restaurálását ugyanakkor a kõfelület-védelem anyaga miatt - miután az hõmérsékletfüggõ - a meghatározott idõpontban nem lehetett megcsinálni, ennek felhordására május 15-20-áig kerül sor. Csak ennek nyomán válik lehetõvé az, hogy május végén, június elején elkezdõdhessen a szobrok helyükre történõ visszaállítása.

Ez sem egy könnyû feladat, hiszen a szobrokat fekvõ helyzetben el lehetett szállítani, amikor a restaurálásra vitték, ugyanakkor ilyen helyzetben nem lehet visszaszállítani a megfelelõ helyükre. Felmerült az, hogy esetleg helikopteren szállítják vissza, nem volt ajánlott, felmerült az, hogy a trolivezetéket meg kell bontani és csak úgy lehet visszaszállítani. Ezzel szemben, végül is egy harmadik megoldás nyomán egy félig megdöntött állapotban, speciális technikával kell visszaszállítani a most már restaurált szobrokat ahhoz, hogy a restaurálás eredményeképpen utána ne sérüljenek. Így feltehetõen június elején, a tervezett idõpontban a helyükre is kerülnek, és az idegenforgalmi szezon, illetve a millecentenáriumi év nagyobb részében újra láthatók lesznek.

A jelenlegi kormányzat nem eltüntette - szemben más elõdökkel -, hanem konzerválta, restaurálta ezeket a szobrokat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage