Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A Magyar Közlöny ez évi 18. számában megjelent az a pályázati felhívás, amelyik annak a 7 milliárd forintnak a sorsáról dönt majd, amit a költségvetés félretett egyes közoktatási feladatok támogatására. Részben intézményfenntartói társulásokra, részben iskolabusz-vásárlásra, részben pedig pedagóguslétszám-csökkentés miatti kötelezettségek teljesítésére lehet pályázni ennek az összegnek a felhasználására.

A gond természetesen az, hogy számos intézményt kénytelenek bezárni, szüneteltetni már ma is az önkormányzatok, hiszen egyre rosszabb feltételek között mozognak, egyre kevesebb pénzbõl kellene fenntartaniuk az iskolákat, óvodákat. Így tehát szükség van ennek az összegnek a felhasználására a sajnálatos módon elbocsátott pedagógusok végkielégítése miatt.

Ugyanakkor minden önkormányzati vezetõ tisztában van azzal, hogy önök mostanában fogják a Ház elé terjeszteni a közoktatási törvény módosítását, és ebben a módosításban egy közismert pont a pedagógusok egy részének óraszámemelése, a fõiskolai vagy egyetemi végzettségû tanároknak a közel 10 százalékos munkaidõ-növelése 18-ról 20 órára. Ez - legalábbis a szakszervezetek kalkulációja szerint - országosan közel 24 ezer álláshely megszûnéséhez, összevonásához vezet. Nyilván nem jelenti ez 24 ezer pedagógus elbocsátását, hiszen nyugdíjba megy minden évben 3-4 ezer pedagógus, és körülbelül 8-10 ezer lehet azoknak az álláshelyeknek a száma, amelyeket ma is túlórában látnak el a gyakorló pedagógusok. De mégis több ezer pedagógus elbocsátására kell felkészülni.

A gond az, hogy az önök által megadott határidõ június 1-je, és ez a Ház feltehetõen éppen június hónap során fogja megvitatni ezt a kérdést és dönteni abban, hogy elfogadja-e az önök javaslatát, vagy éppen ellenkezõleg, elutasítja azt. Kényszerhelyzetbe kerülnek az önkormányzatok, olyan helyzetbe, hogy adott esetben korábban kell elbocsátani pedagógusokat, hogy ezt a pénzt igénybe vehessék, noha lehet, hogy erre késõbb a törvény majd nem kényszeríti õket.

Várom a válaszát, miniszter úr. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage