Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Ön valóban immár sokadszor teszi szóvá ezt a problémát, és mindig egy kicsit sarkítottan fogalmaz - mint most is -, és olyan mondatokat is beleszõ elõadásába, amik talán nem mindenben fedik a valóságot.

Ön azt mondja, ezek a pályázatok le lettek állítva, és ezek az emberek már nem fogják megkapni a támogatást. Nem tudom, ezt hol olvasta vagy hol hallotta, de ezeknek a pályázatoknak az elbírálása folyamatos. A további, új pályázatok befogadása lett leállítva április 5-ei határidõvel.

Egyébként, hogy a magyar gazdáknak milyen befektetési kedve van és milyen saját erõvel is rendelkeznek ebben az agyongyötört ágazatban, ehhez két számot hadd mondjak:

Mind ez idáig beérkezett a beruházási-fejlesztési pályázatokra 6143 pályázat. Ez összességében beruházási igényként 36 586 290 000 forintot feltételez, amelynek ez évi pénzügyi igénye 17 999 341 000 forint. Ez az összeg a rendelkezésünkre álló mintegy 28,1 milliárd forintos összes beruházási keretet természetesen jóval meghaladja, ez a pénzeszköz azonban háromszorosa annak, amit 1990 és 1994 között átlagosan a korábbi kormány biztosított. Ezeknek a pályázatoknak a jó része nem felel meg - ez már az elõzetes elbírálásból látszik - azoknak a követelményeknek, amelyeket elõírtunk: azok nyilván nem fogják megkapni a támogatást. Az összes többinek a feldolgozása folyamatban van, és a rendelet adta lehetõséggel élve, amennyiben változatlanul meghaladják az igények a rendelkezésünkre álló pénzügyi forrásokat, a minisztérium arányosan csökkentheti a támogatás összegét - ez azonban nem jelenthet diszkriminációt. Tehát egységes csökkentésre esetleg számítani lehet, de hogy nem kapnák meg a támogatást, azt vissza kell utasítanom. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage