Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Elfogadom. A távol lévõ miniszterelnök úrhoz azt a kérdést kívántam intézni: "Mit kíván tenni a miniszterelnök a kormányülések tárgyalásainak rögzítése végett?"

A kormányhatározatok születési körülményeit firtató korábbi kérdéseimmel kapcsolatban, valamint felelõs tisztségviselõk megnyilatkozásaival kapcsolatban világossá vált számomra, hogy a kormányüléseken az elhangzott tárgyalásoknak, vitáknak sem jegyzõkönyvi rögzítése nincsen, sem az Antall- kormány által bevezett hangfelvételi rögzítés. Erre nemcsak én jutottam következtetésként, hanem február elején a Nyilvánosság Körnek volt egy, ezt a kérdéskört is érintõ tanácskozása, és ugyanerre az eredményre jutottak. Aligha hiszem, hogy tévedés forogna fenn.

Ha pedig így van - és minden értesülés szerint így van -, akkor meg kell állapítani, hogy az adott helyzet nemcsak méltánytalan, hanem permanens kötéltáncot jelent, jelenthet a törvénysértés szakadékának szélén. Meg kell állapítani azt is: a közvélemény nem érti, hogy ha egy cipõjavító egyesületnek a közgyûlése vagy egy társasház tulajdonosainak a közgyûlése érvénytelen jegyzõkönyv híján, akkor miért nem születik megfelelõ rögzítése a kormányülési tárgyalásoknak.

Föl lehet tenni a kérdést, hogy vajon nem lesz-e ez a körülmény Erisz almája olyan esetben a tárgyalásban résztvevõk között, amikor valamilyen határozat felülvizsgálata során érdekessé válik... (Az elnök poharát megkocogtatva figyelmezteti a képviselõt a felszólalási idõ leteltére.)... születésének módja, a vele kapcsolatos korábbi, tárgyalásbeli állásfoglalások.

Várom miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage