Magyar Bálint Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MAGYAR BÁLINT mûvelõdési és közoktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Torgyán József Esterházy Péter és Petri György írói munkásságának hivatalos elismerése ellen tiltakozik. Úgy állítja be õket, mint akik hivatásszerûen nemzet- és vallásgyalázással foglalkoznak, és ezért kapták Kossuth-díjukat.

Nos, a politikus ezúttal is átlépte illetékességének körét. Az írók, a mûvek és életmûvek megítélése ugyanis nem a politikusok, nem a politikai intézmények és még csak nem is az Országgyûlés illetékességi körébe tartozik. Egy adott írás kelthet olvasójában ellenszenvet vagy felháborodást, különösen akkor, ha ez az olvasó nem ismeri fel az írások groteszk, illetve ironikus természetét, és így nem érti meg valóságos jelentésüket. (Derültség.) Az olvasói felháborodás kifejezésére azonban nem a politikai élet és a parlament fóruma való, hanem az irodalomkritika és a publicisztika. A Kossuth-díjat különben sem az idézett írások, hanem eddigi életmûvük következtében kapta a két neves író, akiknek irodalmi munkássága idehaza és külföldön egyaránt megbecsüléssel találkozik, és akik a kommunista korszakban bátran védelmezték az irodalom autonómiáját. Petri Györgynek emiatt megtorlásokat is el kellett szenvednie. A kisgazdapárti frakcióvezetõ interpellációja ezért illetéktelen beavatkozás a magyar irodalom ügyeibe - idézet bezárva.

Ez egy nyilatkozat, amelyet Pomogáts Béla, a Magyar Írószövetség elnöke juttatott el hozzám, hallva Torgyán József interpellációs szándékáról. Én ezzel a nyilatkozattal tökéletesen egyetértek.

Képviselõ úr, ön veszélyes terepre téved akkor, amikor mûvészi értékeket esztétikai szempontok helyett pártpolitikai megfontolások alapján próbál megítélni és politikai vita tárgyává tenni. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage